Професор Рудолф Прокши пензионисан

Стручњак за Источне Цркве на бечком Теолошком факултету професор Рудолф Прокши отишао је у пензију заједно са библистом професором Романом Кишелмом и философом проф. Рудолфом Ланталером.

Рудолф Прокши је рођен 1953. године у северном делу Аустрије. Од 2004. године предавао је Патрологију и Конфесионално богословље с нагласом на Источним Црквама, а био је председник Института за теологију и историју хришћанског Истока. Прокши , који је свештеник Бечке надбискупије, између осталог, од 1998. до 2001. предавао је на Универзитету у Вицбургу, а од 2001. до 2003. провео је у Опатији Успења Мајке Божје у Јерусали, као и на Универзитету у Фрибургу. Осим тога, Прокши је председник Фондације Про Оријенте.

За Прокшија је речено да је „екуменски мостоградитељ“, који је „телом и душом“ неговао екуменске односе управо са Источним Црквама. Допринео је реномеу Католичког богословског факултета у Бечу.

 Католички богословски факултет у Бечу основан је 1384. године, и то је настарији теолошки факултет на немачком говорном подручју. У овом тренутку студира око 1.000 студената из око 30 земаља. На овом Факултету истражује 70 научних радника, сврстаних у 7 института (15 стручних смерова).

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)