Прогон Православне Охридске Архиепископије

Прогон Православне Охридске Архиепископије
Прогон Православне Охридске Архиепископије
Прогон Православне Охридске Архиепископије
Прогон Православне Охридске Архиепископије

Четири године од полицијских бруталности и од почетка новог судског прогона против архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије

На данашњи дан, пре четири године, полиција је упала у више манастира Православне Охридске Архиепископије, као и у домове већег броја њених припадника, и по налогу власти пројавила невиђену бруталност, тако што је физички напала монахиње и конфисковала све што је могла да узме из манастира. Немајући налог за то, одузела је чак и матичне књиге крштених и венчаних (нешто слично није се догодило ни у тоталитаристичким системима) и још увек их није вратила, стављала је лисице на руке родитељима пред малолетном децом итд.

Током овог државног прогона на верској основи Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, иако се већ налазио у затвору - што значи да није постојала могућност да се не јавља Суду, ипак је пребачен у много суровије услове, у притвору. Управо је овај потез власти од стране више организација за заштиту људских права и верских слобода био окарактерисан као спровођење тортуре над архиепископом Јованом.

Истовремено, Епископу брегалничком г. Марку, Епископу стобијском г. Давиду и осталим свештеницима, монахињама и верницима Православне Охридске Архиепископије - укупно осамнаест лица - одузети су пасоши, а затим им је уведена и мера редовног пријављивања Суду.

Између осталог, наша отаџбина је и због овог прогона на верској основи у међународним извештајима уврштана у земље са делимичном слободом, које су далеко од напредне демократије. Државни прогон на верској основи против Архиепископа охридског г. Јована и Православне Охридске Архиепископије започео је пре 14 година затварањем и одбијањем регистрације Цркве и континуираним монтираним судским процесима.

На данашњи дан, пре четири године започео је најновији судски прогон. После навршене четири године овај судски процес траје још увек и данас. Следеће судско рочиште је заказано за почетак јуна.

Православна Охридска Архиепископија

Извор: poa-info.org