Прогон свештенства у Црној Гори, прогон породице Миловановић

Свештеник Стефан Миловановић, парох берански, добио је од МУП-а решење да напусти државу Црну Гору у року од 30 дана. Разлог за ово је, како се наводи, служба коју је о. Стефан вршио улицама Берана, у вријеме епидемије, иако том приликом нијесу прекршене мјере НКТ-а. Иначе, ова служба је неопходна да се чини, управо, у вријеме болести или неке друге пошасти.

Решење је услиједило након што је јереју Миловановићу, претходно, одбијено продужавање мјеста боравка, које је он уредно обнављао, на основу брака са држављанком Црне Горе и запослењем.

За о. Стефана његови саслужитеља из Епархије будимљанско-никшићке, у којој свештеничку службу узорно обавља три године, имају само ријечи похвале. Решење власти да мора напустити државу Црну Гору, изазвало је бројне реакције мјештана Берана, а на друштвеним мрежама људи из свих крајева Црне Горе осуђује овакав један чин.

Неколико дана након што је у Скупштини Црне Горе усвојен срамни закон о истополном партнерству, надлежне институције државе Црне Горе протјерују узорног човјека и свештеника, оца једне дјевојчице, а очекују још једну принову. По свему судећи, породица као мала Црква, налази се на удару у Црној Гори и све друге традиционалне вриједности, које његују светињу, међу којима је и светиња живота, светиња брака.

Ипак, породица свештеника Стефана Миловановића, одлучна је у својој борби за одбрану Светиња. Кад је напуштање Црне Горе у питању, за њих нема компромиса, али се питају ко је тај који прави разлику међу људима и даје права, судећи искључиво по својој самовољи.

„Не идем ја нигде из моје Црне Горе. Не идем од Цетињског манастира и Светог Петра Цетињског, поред чијег кивота сам се школовао. Нећу се поздрављати ни са Светим Василијем, са којим сам многе службе отпојао у Острошкој пештери, јер овде остајем. Ово је мој дом! Мој Ђорђе у Беранама одлично зна да сам уз Њега. Супруга ми је држављанка ове државе. Снимак моје ћерке у којем пева да не да светиње је обишао свет, а у октобру ми стиже наследник којег ћу дочекати чистог образа. Заклео сам се да ћу животом бранити светиње. Нема предаје, ни метар мајко Цркво! Тако ће и да остане“, поручује свештеник Стефан Миловановић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка