Пројектна група „Библија“ обележава 25-годишњи јубилеј

Главна свечаност 2. јуна у Бечу. – Удружење је основао поч. кардинал бечки Франц Кениг. Сад се стара и о хришћанским школама у Сирији

Пројектна група „Библија“, мада са извесним закашњењем, обележава у четвртак 2. јуна о.г. 25-годишњи јубилеј свога рада. Удружење је основана 1990. године на иницијативу бившег и угледног бечког надбискупа, кардинала др Франца Кенига, непосредно после политичких промена у Источној Европи 90-их година прошлога века. Главни циљ удружења јесте да се се библијама и библијском литературом подрже пројекти помоћи народу и црквеним заједницама у бившим комунистичким земљаља почев од Мађарске до Јерменије. Протеклих десетак година пројавила се иста потреба – помоћ у књизи хришћанима на Блиском истоку.

Бечки помоћни бискуп Франц Шарл отвориће светковину у једној дворани у самом центру Беча. Одржаће се предавања и направити преглед подржаних пројеката по земљама како би се илустровао рад удружења „Библиа“.

У оквиру традиционалне божићне акције „Библија“ је протеклих година омогућила да се, рецимо, раздели Библија за младе на арапском језику за омладину у Ираку или, пак, православни  катихизис за младе „Јукат“ на руском језику за омладину на северном Кавказу. За неке ромске групације у Мађарској и Градишкој „Библија“ је подржала превод Новога завета на њиховом језику, док су сиријске избеглице у камповима добили библије на арапском језику.

У овом тренутку „Библија“ настоји да првенствено помаже хришћанске школе у Сирији. Упркос чињеници да овде превладава насиље, сукобљавање, неизвесност, мора се ради на обнови верских школа и њиховом снабдевању верском литературом. У Дамаску, Хаурану и Хомсу раздељено је 1.600 библија за младе људе. Верском литературом жели се омогућити сиријским хришћанским школама да успоставе верску наставу. Око 1.500 ученика биће захваћени овим пројектом помоћи. – На сајту овог удружења  се истиче да оно уско сарађује са свим хришћанским конфесијама у Сирији.

Према Катпрес Р.Ракић