Прослава Светог Саве у Далмацији

Архијерејска Литургија у Шибенику. Светосавска академија у Книну. Храмовна слава у Сплиту.

У недељу уочи Савиндана, 26. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Шибенику. Храм Светог Спаса красило је мноштво дечице која су заједно са својим породицама дошла да прославе своју славу. За ову прилику, уз помоћ свога вероучитеља свештеника Душана Вуковића, они су припремили пригодне песме и рецитације којима су на свој дечје искрени начин од срца одали почаст првом српском Архиепископу и просветитељу.

После светог причешћа, епископ Никодим је честитао празник свим верницима и истакао да су управо деца најбољи пример коме сви треба да тежимо, јер је и Господ рекао да ће једино они који су попут деце наследити Царство Небеско:

-Данас смо се окупили у овом нашем дивном храму да бисмо, на првом месту, прославили велико име Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, да бисмо Му се помолили, да бисмо се гледали лицем к лицу и учествовали у светим тајнама. Поред тога, ми сада почињемо да прослављамо празник једнога од највећих светитеља за наш српски род, онога који је био оснивач наше свете Цркве и који је нама Србима утемељио оно што треба да будемо. То је пут који је он изабрао, а ми треба да следимо како бисмо били достојни тог великог имена хришћана, које није тако лако носити у ово наше доба.

-О његовом животу знамо много, познато је да је био царски син који је презрео круну и лагодан живот, напустио све и отишао да посвети свој живот Богу. Када га је Света Црква изабрала да буде први Архиепископ српски, он се вратио са Свете Горе, основао нашу Српску Цркву, помогао браћи да владају и мирио их, а то је и нама јако потребно, да се миримо, да имамо љубави једни према другима, а исто тако да живимо у миру и са онима који нису нашега рода и наше вере. Оно најтеже на шта нас Јеванђеље позива је да опростимо једни другима, па и онима који су нам зло чинили и да се кроз то надамо да ће и нама Бог опростити наше грехе. Управо то је та светосавска вера, она није вера у нацију већ у живога Бога који нам је дао постојање, привео нас у овај свет и који је Себе унизио да би нас узвисио. Наше је да живимо јеванђељски, јер ћемо само кроз то показати да смо синови Светлости и да смо достојна деца Светог Саве, првог српског Архиепископа, поручио је Владика.

За сву дечицу која су присуствовала светој Литургији Епархија далматинска и Српско народно вијеће обезбедили су пригодне поклоне, а у шибенском парохијском дому приређено је послужење за све присутне. Свечаном скупу присуствовали су шибенско-книнска дожупаница гђа Ања Шимпрага и градоначелник Шибеника, г. Жељко Бурић који је свим православним верницима честитао празник истичући да је посебно поносан на одличну сарадњу градских власти и Епархије далматинске.

У организацији Епархије далматинске и Српског културног друштва „Просвјета“ у недељу, 26. јануара 2020. године, у Книну традиционално одржана свечана Светосавска академија. Богатим културно-уметничким програмом обележен је велики празник познат као школска и дечја слава. Ученици богословије „Света Три Јерарха“ хорским певањем су догађају дали посебно свечан тон, а својим извођењима обогатили су га чланови клуба „Далматинско Косово“ и КУД „Буковица“ из Кистања. Свој допринос дала су и деца из Книна, Бенковца и Обровца која су за ову прилику, уз помоћ својих вероучитеља, припремила пригодне рецитале.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим започео је своју беседу стиховима из песме „Ко удара тако позно“ песника Војислава Илића:

-Векови су прохујали и многи ће јоште проћи, ал' то дете јоште живи, јер његова живи слава, јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава! Драга браћо и сестре, векови су заиста прохујали откако је Свети Сава отишао на Свету Гору, презрео је царске дворе, лагодан живот  и напустио све и то само из једног јединог разлога – да би задобио Христа, да би постао калуђер и уподобио се свим светима, као што се и ми данас трудимо да следимо Христа. Када је Црква одлучила да га постави за првог Архиепископа српског, он се вратио назад у Србију где је организовао Цркву и постао онај који нам је кроз свој живот и подвиг зацртао шта бисмо и ми као православни хришћани требали да будемо. Свети Сава нас учи да Христос треба да нам буде центар живота и једино мерило, да о Њему треба да размишљамо сваким даном и сваким дахом својим. Само тако ћемо бити достојни да се назовемо децом Светог Саве и наших славних предака који су нам оставили ове велелепне цркве и гробља која нас позивају да се ту окупљамо и сећамо свих оних који су живели у овим крајевима. Да бисмо били истински ученици Господњи, морамо да будемо људи, како је то рекао наш велики патријарх Павле, морамо да се бринемо једни о другима, посебно, јер имамо много оних који су напуштени и сами и позвани смо, и као људи и као хрићани, да имамо љубави према њима. Надасве, оно што је најтеже, позвани смо да праштамо свима, па и непријатељима нашим, да се молимо за њих, јер ће нас само по томе познати да смо истински ученици Његови.
Свети Сава је пре свега празник деце, сви ми смо позвани на то да будемо попут њих, али како каже Мали Принц, одрасли су заборавили како је то бити дете. Одрасли знају да забораве да деца разговарају са анђелима и овај свет виде другачијим очима. Тако ми често умемо да осудимо оне који су радосни као деца и кажемо да су они за нас луди, а то не бисмо смели, посебно зато што хришћанство подразумева да смо сви ми луди за овај свет, да му не припадамо, јер хришћани 'нису од овога света'. Ми који носимо велико име хришћана требали бисмо да се радујемо сваким дахом својим и да будемо проповедници Васкрсења, а то подразумева да будемо радосни и разиграни као деца и да ту радост ширимо свима. Господ каже да ће Царство Небеско наследити само они који су као деца и зато смо позвани да будемо истински ученици Светога Саве који је оснивао школе, болнице и утврдио нас у хришћанству, рекао је епископ Никодим и своју беседу завршио поздравом уваженим гостима који су својим присуством умногоме увеличали свечаност.

Уз речи захвалности Владика је поздравио градоначелника Книна г. Марка Јелића, саборског заступника г. Бориса Милошевића, а такође и све присутне, нагласивши да без свих њих не би било ни свечаности, јер само заједно можемо очувати нашу традицију, културу и светковине.

У сплитској капели посвећеној Светом Сави, на дан када празнујемо првог Архиепископа српског, 27. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију.

-Из данашњег читања Апостола чули смо како апостол Павле говори о Господу 'такав вам првосвештеник требаше', а исто тако из Јеванђеља смо могли чути причу која говори о добром пастиру и какав он треба да буде, да он треба на себи да носи сваку душу измучену, напаћену, да се брине о свакој овци која је изгубљена и да је нађе, тј. да он треба да размишља о спасењу сваке душе. Е, таквога првосвештеника и ми смо се данас окупили да прославимо, таквога пастира је Бог дао нама као украс. Он је благословио нама Србима да за првосвештеника имамо онога ко је утемељио Цркву Христову у нашем народу и показао нам на који начин треба да верујемо и живимо да бисмо задобили Спасење. Светосавље подразумева нашу православну веру и јеванђељски начин живота који није нимало лак, јер 'Царство се Небеско на силу задобија', а то за нас значи да у сваком тренутку центар нашег живота треба да буде Господ, јер је он једини који може да нам пружи утеху, да нас уздигне и спасе. То не можемо без светих Његових, а 'диван је Господ у светима Својим' и један од њих је управо наш Свети Сава чији спомен данас прослављамо. Окупили смо се данас овде да учествујемо у светим тајнама као хришћани, као људи, јер смо на првом месту позвани управо на то, да будемо људи, да будемо они који су спремни да опросте, не би ли тако и нама Господ опростио. Јако је тешко опростити некоме ко нам је чинио зло, али једино тако можемо у миру долазити у Цркву и молити се Господу, јер ако нисмо у миру једни са другима, онда нисмо у миру ни са Господом. Свети Сава нам је и овде дао пример мирећи своју завађену браћу, утабао нам је стазу и показао да једино кроз помирење и бригу о другима можемо задобити Царство Небеско. Још један важан појам за све хришћане је радост. Прва ствар коју је Господ рекао својим апостолима након Васкрсења била је: 'Радујте се!' и зато смо ми хришћани позвани да будемо радосни попут деце и да се угледамо на њих. Нас Господ ослобађа и даје нам да будемо радосни и као такви ми бисмо требали да радимо на томе да се тамо где живимо осећамо слободнима и да немамо потребу да кријемо своје српско порекло и православну веру. Позвани смо на то да се не стидимо свог идентитета, не да га намећемо другима, већ да будемо поносни на свој род и на то што смо деца Светога Саве, онога ко је увек показивао само љубав где год је кренуо, рекао је Епископ далматински и честитао свима храмовну славу.

Извор: Епархија далматинска

Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији
Прослава Светог Саве у Далмацији