Промоција књиге «Архијерејске митре»

МитреУ свечаној сали родне куће српског научника Милутина Миланковића у Даљу, прошлог викенда промовисана је књига «Архијерејске митре» протонамесника Александра Ђурановића, клирика Епархије осечкопољске и барањске. Промоцији су присуствовали Епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан, више свештенстеника Епархије, начелник општине Ердут г. Јован Јелић, као и родбина и пријатељи оца Александра.

После уводне речи Његовог просвештенства Епископа Лукијана, о књизи су говорили господин Градимир Станић, службеник Патријаршијске канцеларије и уредник књиге, гђа Радмила Петронијевић из Музеја СПЦ из Београда и Драган Дражић, етнолог и рестуаратор из Славонског Брода.

У овој специфичној књизи описан је настанак архијерејских митри и њихов значај за богослужење Цркве.

Израду архијерејских митри и црквени вез свештеник Александар научио је на Московској духовној академији где је боравио на школовању 1997. године.

Током последњих 10-година израђене митре из руку свештеника Александара и његових сарадника у малој радионици носи већина садашњих Архијереја СПЦ.

Свака митра представаља оригинални примерак и одише посебном лепотом што је засигурно допринос унапређењу црквене уметности те културних и духовних садржаја унутар наше помесне Цркве.

Извор: Епархијаосечко-пољска