Промоција књиге „Мисли Владике Николаја“

промоција У суботу, 17. маја, у препуној свечаној сали Ваљевске гимназије, одржана је промоција књиге „Мисли Владике Николаја", која је штампана у издању Издавачке установе „Источник" Православне Епархије канадске. Учествовали су Њихова Преосвештенства Епископ канадски Г. Георгије и викарни Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), песник, есејиста и књижевни критичар Рајко Петров Ного и приређивач - књижевник Драган Лакићевић. Промоцији је присуствовао и домаћин, Епископ ваљевски Г. Милутин, а одломке из „Мисли Владике Николаја" надахнуто је говорила драмска уметница Љиљана Благојевић.

Уводну реч je дао Преосвећени Епископ канадски Г. Георгије, са чијим благословом је и штампана књига. Он је, указујући на непревазиђеност генија Владике Николаја (Велимировића), рекао да мисао овога светитеља и просветитеља српског у тешким временима, представља богом надахнуту реч која сажима човекову драму пред Богом и нашу националну и историјску драму. „Његова мисао осветила је и простор и време васколиког српства. Та реч држи српство на окупу".

То је потврдио и познати српски песник Рајко Петров Ного који је указао да Св. Владика Николај припада оном што се може назвати „српском редакцијом Православља и Светосавља и истинском елитом српског народа". Ного је ову књигу назвао „путоказом на ћирилици у којој, у било којој прилици и било коју страну да окренемо, можемо наћи одговора и утехе", и, цитирајући неке владикине мисли, потврдио да је срж и центар његовог богословља Христос - једини сведок који се сишао с неба и чија се наука може само назвати - радосном вешћу!

Приређивач књиге, књижевник Драган Лакићевић, одмах се ослонио на речи Св. Владике Николаја који каже да „сазнање над сазнањима јесте сазнање о Богу". Он је, подсећајући се почетака владикиног уникатног и универзалног беседништва, рекао да је свака његова беседа „сазнање, откриће, изненађење, тумачење - мишљење наглас. Свака његова мисао је беседа. Толику духовну снагу, поуздање, лакоћу изражавања, дубину и свестраност, могао је имати само онај ко има веру - велику, свеукупну, личну. Мисли Св. Владике Николаја долазе из вере, јер је вера изнад знања, интелигенције и дара. Од списа Владике Николаја нема за то већег доказа! Нема области из живота о којој није формулисао своју мисао. А највећа мисао, како пише, јесте мисао о Богу. Најбоља књига - па то је она у којој, када је отворите, одмах нађете одговор на оно што вас у том тренутку мучи и опседа. Зато је ова књига одјек и коментар Светога Писма", закључује Лакићевић.

Узевши учешћа у промоцији, Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), приметио је одмах да „молитва и богомудра размишљања освећују ове просторе и чине их духовно здравим. Мисли Владике Николаја дају иконе ствари и појмова. Корен владикиног писања и стварања је јеванђелско происходиште његових мисли. Св. Владика Николај је својим мислима за нас прави тумач стварности и живота и, користећи се њима, ми можемо ићи кроз овај живот тако да никада на залутамо". Епископ Атанасије је поручио да, у временима која подразумевају многа искушења и недоумице, читајући дела Светога Владике Николаја, можемо пронаћи све потребне одговоре и тумачења проблема који данас притискају наш народ и нашу земљу.

лелић Сутрадан, 18. маја, на дан Св. великомученице Ирине, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Лелић, служили су Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски Г. Милутин и канадски Г. Георгије, са монаштвом и свештенством. Тада је, у чин ђакона, рукоположен Немања Павловић из Обреновца, иначе клирик Епархије канадске.

Била је ово прилика да се, после Свете Литургије, у свечаној сали манастира Лелић, одржи промоција књиге „Мисли Владике Николаја" и у његовој светој задужбини. Као и претходне вечери, говорили су Епископ канадски Г. Георгије и српски песник Рајко Петров Ного.

Извор: Епархија ваљевска