Промоција књиге „175 година Богословије Светог Саве у Београду“

У петак, 25. новембра, у Богословији Светог Саве у Београду, промовисана је књига јеромонаха Игнатија Марковића „175 година Богословије Светог Саве у Београду“. Организацију промоције преузео је Наставнички савет на челу са ректором Богословије, др Драганом Протићем. Др Протић се захвалио оцу Игнатију Марковићу на овом подвигу богословске ретроспекције и позвао ученике, све присутне и угледне госте из Министарства дијаспоре и вера да имају на уму богату историју ове школе.

Гости господина ректора и монаха Игнатија Марковића били су др Радомир Поповић, професор историје хришћанске цркве на Православном богословском факултету БУ, и др Предраг Пузовић, професор историје српске цркве на Православном богословском факултету БУ.

Др Поповић говорио је о универзализму православне богословске мисли која је расута на православним богословским семинаријама,а факултетима, академијама широм планете, док се проф. Пузовић усредсредио.на саму Богословију Светог Саве и њеном значају за духовно-културни развитак Србије у 19. и 20. веку.

Др Предраг Пузовић је живо и непосредно излагао тако да су гости могли да чују какав је био живот богослова током прошлог века и почетком 20. века, о устајању у 5.15 сати ујутро и раду све док звезда не зађе у окриље ноћи.
Др Поповић је додао да је ова књига прва синтеза о најстаријој школској институтцији у Београду и незамисливости српске историје без ње.

Саговорници и аутор, који се захвалио, обећали су ново, проширеније издање о Богословији Светог Саве и знацима у времену, које нам је Бог поставио, за коју је ова институција некад пророчки сведочила, а никад није била под стакленим воном. Саговорници су били испраћени искреним аплаузом гостију и ученика. Домаћин је на крају промоције позвао госте на скромни, грађански коктел у част овој књизи и њеном аутору оцу Игнатију Марковићу.

Г. Раденковић