Промоција књиге „Јасеновачки логор“

У Епархијској библиотеци „Свети Јустин Ћелијски“ у Требињу одржана је промоција реиздања књиге бившег јасеновачког логораша покојног Николе Николића „Јасеновачки логор“. Аутор књиге, као љекар и Хрват, имао је срећу да преживи страхоте јасеновачког логора, а као савјестан и одговоран човјек посвједочио је о звјерским масовним убиствима почињеним у Јасеновцу. О књизи су говорили издавач Мирослав Дамјановић, новинар Дарио Мировић и проф. др Надежда Винавер из Београда.

У књизи је аутор као љекар детаљно описао систем и методологију усташког монструозног рада, као и податке о броју жртава гдје спомиње око 700.000 убијених. Такође је описао све болести које су се јављале као посљедица тортуре и свакоминутног страха од смрти код заробљених. Детаљно са скицама и планом самог логора оставио је и неизбрисиво свједочанство како је логор изгледао прије уништења. Као свједок именовао је мучитеље, злочинце и њихове налогодавце ,као и оне који су могли а нису ништа учинили да страхоте јасеновачког мучилишта буду прекинуте.

Проф. Винавер је у свом излагању такође скренула пажњу присутних на чињеницу да логор Јасеновац није никад ослобађан од НОВ Југославије иако је за то било прилике раније, већ да су сами затвореници урадили пробој и ослободили се усташког казамата. Ова књига остаје као свједок једног страшног мучилишта, опомена свим генерацијама, и морамо захвалити великом човјеку и хуманом научном раднику Николи Николићу на његовом свједочанству које је оставио у спомен свим тим невиним жртвама.

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com