Промоција књиге „Пост - пут у живот“ у Јагодини

Промоција књиге „Пост - пут у живот“ у Јагодини
Промоција књиге „Пост - пут у живот“ у Јагодини
Промоција књиге „Пост - пут у живот“ у Јагодини
Промоција књиге „Пост - пут у живот“ у Јагодини

У оквиру серије предавања Разговори о вери, које братство храма Светих апостола Петра и Павла организује током Васкршњег поста, 14. марта 2017. године у свечаној сали Гимназије „Светозар Марковић“ у Јагодини представљена  је књига Пост - пут у живот, аутора професора Богословског факултета протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића и професорице Медицинског факулета у Београду др Весне Димитријевић Срећковић, са поднасловом Хришћански пост као метод превенције и лечења канцера.

У препуној сали Гимназије, све присутне и ауторе поздравио је архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, захваливши на њиховом доласку и истакавши жељу организатора да предавање буде покушај да се дају одговори на два питања: прво - смисао поста онако како га види православна традиција и друго - благотворно дејство поста на људско здраље.

Најпре се присутнима обратио професор Вукашиновић истакавши да пост није циљ сам по себи, већ средство које нас води ка циљу, а то је сједињење са Богом. Пост је вежбање наше воље и излечење наше воље. Неколико примера исцељења болесника које је професор навео из личног пастирског искуства свакако је утицало на утврђивање вере код присутних. У наставку професорка Весна је говорила о гојазности и њеној вишеструкој штетности по здравље,  као и о узроцима њеног настанка. Даље је истакла да је за здравље нарочито корисна медитеранска исхрана и истакла њене карактеристике. Након, тога је закључила да исти ефекат на здравље оставља хришћански пост, поготово у превенцији канцера и многобројних других болести ендокриног система. Оно што је можда било најзначајније у овом предавању су многобројни и конкретни примери исцељења захваљујући посту, а које је професорка изнела из своје богате лекарске праксе.

Актуелност и важност ове теме учинила је да сала буде испуњена до последњег места, а бројна питања која су у дискусији уследила показала су колико је  верницима ова књига добродошла.

Извор: Епархија шумадијска