За српску војску – једна заборављена прича

 У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је представљена књига „За српску војску – једна заборављена прича“. Мила Михајловић приредила је на српском и италијанском језику репринт издање оригиналног документа „За српску војску“, који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије. 

О књизи су говорили директор Института за савремену историју проф. др Момчило Павловић, др Милан Терзић и мр Мила Михајловић, а присутнима се обратио и амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо. Он је, том приликом, истакао значај књиге у којој је описан хумани гест италијанске војске, али и пријатељство српског и италијанског народа.


Промоцији су присуствовали и представници Министарства одбране Србије и Војске Србије, представници амбасаде Италије и бројни гости.

Према речима професора Павловића, оно што је за српску војску урадила италијанска, и што је документовано и објављено у Милану 1917. године, отргла је од заборава Мила Михајловић.

- Ова заборављена прича спада у многе заборављене приче. Књига је документ, опомена на страдање и спасавање, солидарност и 
хуманост, али и подсетник на савезништво данас. Такође, она представља подсетник и на читање и размишљање. Ауторку бих охрабрио да и даље истражује и настави да доприноси ширењу сазнања о српској историји виђену очима пријатељске Италије, рекао је Павловић.

Виши научни сарадник и начелник одељења за војну историју Института за стратегијска истраживања Милан Терзић напоменуо је како ово јесте заборављена прича, иако је тема Првог светског рата актуелна у последњих неколико месеци. Мила Михајловић испричала је присутнима „заборављену причу“, а потом захвалила организаторима промоције и сарадницима, те посебну захвалност изразила српским и италијанским војницима који су живот уградили у данашњу модерну, напредну и слободну Европу. 

Књига је промовисана у Риму 14. априла, у здању Олтара отаџбине, чиме је Италија званично отворила обележавање сто година од почетка Првог светског рата. Промоцији су присуствовали представници министарстава одбране и армија Италије и Србије. 

Књига је обогаћена са више од 70 оригиналних, никада раније објављених фотографија, и представља историјски извор који документује евакуацију српске војске и народа из Албаније. Од 12. децембра 1915. до 29. фебруара 1916. италијанска Ратна морнарица из Албаније је евакуисала 260.895 српских војника и избеглица, за шта је употребљено 250 лађа. У јеку зиме и под непрекидним ратним дејствима обављено је 248 пловидби.

Извор: Медија центар "Одбрана"