Промоција монографије Црквена Општина Светог Саве у Бечу 1860-2010.

Српска црквена општина Светог Саве у Бечу позива Вас на промоцију књиге ЦРКВЕНА ОПШТИНА СВЕТОГ САВЕ У БЕЧУ 1860-2010. Једна од најзначајнијих тачака у топографији српске дијаспоре 19. и 20. века јесте град Беч, некадашња престоница Хабзбуршке империје и главни град републике Аустрије.

У овом граду је пре 150 година основана прва Правослана српска Црквена општина изван Матице. Српска Црквена општина посвећена је првом српском архијереју Светом Сави. У оквиру прославе јубилеја 150 година Српске општине приређена је монографија Црквена општина Светог Саве у Бечу 1860-2010. У монографији су датаљно обрађени историјат Црквене општине од њеног оснивања до данас, као и архитектура и визуелна декорација црквено школског здања и цркве Светог Саве. На тај начин истакнуто је место цркве Светог Саве у Бечу у оквирима српске културе и јасно показано да се српска културна и политича историја интензивно одвијају и изван матичних области. Заснована на истраживању архивске грађе, штампе и визуелног матреријала, документована фотографијама, са сажецима на крају сваког поглавља на немачком и енглеском језику, монографија представља важан издавачки подухват и допринос културној историји српског народа на подручју некадашње Хабсбуршке монархије.

Промоција књиге биће одржана Конаку кнегиње Љубице, ул, Кнеза Симе Марковића 8, у понедељак 22. новембра 2010. године у 19.30 часова. О књизи ће говорити: др Ана Столић, директор Историјског Музеја Србије; проф. др Радован Биговић; проф. др Александар Кадијевић; протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић и проф. др Ненад Макуљевић.