Промоција Пројекта обнове и слава Саборне цркве у Мостару

Послије успјешно завршене израде пројектне документације за обнову Саборне Цркве Свете Тројице у Мостару и расписаног међународног тендера, у суботу 6. јуна 2009.године у порти храма Рођења Пресвете Богородице одржана је промоција пројекта обнове. Промоцији су присуствовали члан Предсједништва БиХ г.Жељко Комшић, Подпредсједница ФБиХ Споменка Мичић, Премијер ХНК г.Срећко Борас са министрима, Министри Савјета министара БиХ и други званичници БиХ, више амбасадора и конзула, начелници и представници источнохерцеговачких општина, те личности из културног и јавног живота БиХ. Велику радост својим доласком учинио нам је г.Душан Бајевић.

У име домаћина госте је поздравио Епископ ЗХиП г.Григорије, а у име Града Мостара Градоначелник г.Љубо Бешлић. О пројекту обнове говорила је Милијана Окиљ, а гостима се представило и Панчевачко српско црквено певачко друштво из Панчева.

На празник Педесетнице Свету Архијерејску Литургију на рушевинама Саборне Цркве служио је Епископ ЗХиП г.Григорије са свештенством. Посебну радост празника многобројном народу мостарском учинили су предсједник Црквене општине Мостар др Далибор Ђурасовић и његова супруга др Сања, који су крстили своја три новорођена чеда: Петра, Милана и Николу. Свештеници: о.Милорад Бештић, о.Милован Глоговац и о.Гојко Терзић, су својим доласком обрадовали нашег Владику, свештенство и народ. Кумови овогодишње славе били су г.Жељко и Андреј Јерговић са породицама, а за следећу славу храма јавио се г.Милисав Ђурасовић са породицом.

У културно-умјетничком програму наступили су: Панчевачко српско црквено певачко друштво из Панчева, етно група Св. Димитрије из Невесиња и Милица Радић из Љубиња, а најмлађа фолклорна секција СПКУД ГУСЛЕ из Мостара имала је свој премијерни наступ.

Опширније о овом догађају погледајте на сајту Епархије захумско-херцеговачке.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка