Пронађена мумија стара 1300 година са тетоважом имена Арханђела Михаила

 Стручњаци Британског музеја известили су о збуњујућој ситуацији у вези једне мумије, једне египатске жене која је живела око 700. године. Након скенирања открили су да има тетоважу на бутини са именом анђела Михаила, који се спомиње у Библији.

Ово је објављено ове недеље током презентације истраживачког пројекта који користи компјутеризовану томографију да би испитао египатске мумије које су претрпеле болести. Научници истичу да је тетоважа симбол коришћен за верску заштиту.

Женско тело је било умотано у платно и вуну, а његови посмртни остаци су мумифицирани у пустињској врућини. Према наводима кустоса, тетоважа на бутини жене је исписана на старогрчком језику: “Μιχαήλ”, Михаило.

Морин Тили, професор теологије на Универзитету Фордхам у Њујорку, сматра да то није чудно „с обзиром на то да је постојала значајна хришћанска популација у Египту 700. године, и да је највероватније у питању већина становништва“.

Међутим „наћи име на унутрашњој страни бутине, као што се види на овој мумији, може имати непознато значење, а које се односи на наду у вези заштите од сексуалног злостављања или срећног рађања“. Порука ће пре бити: „Ово тело штити Михаило, што ће бити очигледан избор јер је он најмоћнији од свих анђела“.

Џон Тејлор, главни кустос Египатског одељења Британског музеја, изјавио је да је тело тетовиране жене између 20 и 35 година старости, и може да пружи нове информације о томе како је хришћанска заједница живела пре 1.300 година.

Професор биологије на Универзитету у Виланови, Мајкл Цимерман, који такође користи напредну технологију за проучавање мумија, изјавио је да је овај тип налаза "значајан" и да иначе не постоје записи о тетоважама на мумијама.

Извор: Bibliatodo.com