Проширен старачки дом Свети Симеон у Рути Хилу

Проширен старачки дом Свети Симеон у Рути Хилу
Проширен старачки дом Свети Симеон у Рути Хилу
Проширен старачки дом Свети Симеон у Рути Хилу
Проширен старачки дом Свети Симеон у Рути Хилу

Поводом завршетка радова на проширењу и изградњи додатног смештаја, прошле недеље је у старачком дому Свети Симеон, намењеном припадницима српске заједнице, одржана свечаност којој су присуствовали станари дома, њихове породице, чланови Управног одбора Рандон Илић и Петар Козлина, протојереји-ставрофори Србољуб Милетић, Ненад Ђурашиновић и Илија Драгосављевић, као и главни архитекта овог значајног пројекта Нада Поповић и представник извођача радова ГМП Лтд. Гојко Петровић.

Доградња овог све популарнијег дома за старе укључује 10 додатних, најсавременије опремљених соба са купатилима као и проширење дневног боравка и пратећих просторија у укупној површини од 360 квадратних метара.

Отворен пре више од 20 година као установа под окриљем Епархије (сада Митрополије) аустралијско-новозеландске, Дом за старе Свети Симеон обезбеђује за своје станаре поред удобног смештаја, неге и одличне хране и низ друштвених и креативних активности као што су редовне услуге библиотеке, свакодневне лаке вежбе и терапија и креативна радионица.

Упрваница Дома Оксана Садова каже да је један од чинилаца успеха ове установе и њеног успона који су водили плановима о проширењу, изузетно предано и стручно особље. Дом је намењен старијим лицима српског порекла али прима и припаднике других заједница који сада чине 20 одсто станара што заједно са особљем из разних култура чини овај дом јединственом мултикултурном установом, каже г-ђа Садова.

Пошто су од Министарства за здравље и бригу о старима добијене све потребне дозволе за додатних 10 соба, почетком ове године (2011.) расписан је конкурс за извођење радова који су успешно завршени за мање од годину дана, рекао је на свечаном отварању члан Управног одбора Рандон Илић.

Архитекта Нада Поповић каже да су највећи изазов у овом пројекту били усклађивање са постојећим државним и општинским грађевинским прописима као и са посебним прописима и стандардима за објекте овог типа. Највеће задовољство је, додаје г-ђа Поповић, да се проширење у потпуности уклапа у постојећи објекат и са њим чини јединствену целину.

Дом за старе Свети Симеон је у саставу парохије Светог Архиђакона Стефана у Рути Хилу, а налази се поред самог храма и друштвене сале што станарима дома омогућује учешће у свечаностима и збивањима у српској заједници.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска