Прослава 150. годишњице Саборног храма Свете Тројице у Врању

ВрањеПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, на дан Обновљења храма Светог великомученика Георгија - Ђурђиц, одржана је централна свечаност обележавања прославе 150-годишњице Саборног храма Свете Тројице у Врању.

У Саборном храму Свете Тројице у Врању, служена је Света Архијерејска Литургија, на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски Г. Јоаким и Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, са свештенством и монаштвом Епархије врањске у присуству великог броја верника. Беседу поводом данашњег јубилеја и празника у Саборном храму Свете Тројице у Врању, говорио је Епископ бачки Г. Иринеј (део беседе се налази на крају текста).

Поводом овог великог јубилеја, Епископ врањски Г. Пахомије доделио је Архијерејске грамате заслужним појединцима, предузећима и установама, које су помогле у претходним годинама обнову Саборног храма Свете Тројице у Врању. Такође, Епископ врањски Г. Пахомије доделио је посебне награде ученицима ликовног конкурса посвећеног Саборном храму Свете Тројице у Врању. На овом ликовном конкурсу учествовало је преко хиљаду и триста учесника основних и средњих школа из Епархије врањске.

ВрањеСтарешини Саборног храма Свете Тројице у Врању, протојереју Бранку Ђорђевићу, Епископ врањски Г. Пахомије доделио је чин протојереја-ставрофора за његов труд на обнови Саборног храма Свете Тројице у Врању и његово верно служење на Њиви Господњој (23. године активне парохијске службе). Овај највиши чин мирских свештеника протојереју-ставрофору Бранку Ђорђевићу, уручио је Епископ бачки Г. Иринеј.

Данашња свечаност завршена је трпезом љубави у просторијама Црквене општине Врање, којој су присуствовале бројне званице из политичког, јавног и културног живота из Врања и других градова Епархије врањске, као и гости из Београда, Ниша, Новог Сада и Македоније.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја

Драга браћо и сестре,

Епископ бачки Иринејданас је за овај Свети храм и за овај Град вишеструки празник. Поред празника Светог векикомученика Георгија, кога сви прослављамо у православној Цркви, овде се обележава и 150-годишњица од изградње освећења овог Саборног храма Свете Тројице у Врању. То није први пут да је у Врању постојао храм Божији на овоме месту, постојао је раније стари храм који је срушен, као и низ векова раније још из првих векова хришћанске историје нашег народа. Али је управо овај храм грађен у тешко време, у тешким условима, сведочио је веру и наду и љубав, тадашњих врањанаца ваших предака, као што и опште црквени празници данашњега дана, сведоче о вери, о нади и о љубави. Свети великомученик Георгије је један од тих великих сведока вере, наде и љубави кроз историју Цркве, један од најомиљенијих и најпоштованијих кроз векове угодника Божијих.

На данашњи дан прославља се обновљење и освећење храма Њему посвећеноме, тако да нека сродност између данашњег јубилеја ове цркве и овог данашњег празника, постоји по Његовом садржају или празнику данашњем, који народ зове једноставно Ђурђиц, да би га разликовао од главног празника Светог великомученика Георгија - Ђурђевдана, слави се обновљење храма, а овде и Његово оснивање и 150-годишњица Његовог постојања у Врању.

Овај Свети храм, наши преци су подигли, чували, обнављали, обновљен је ево и у ове наше дане. Од свега срца честитам свима који су заслужни за ову обнову, почевши од Преосвећеног Владике врањског Пахомија, врањског свештенства и Црквене општине Врање, али и градске управе и свих оних установа, личности које су учествовале у ову обнову. Без труда и жртве свих, заједно, нашем такође доста тешком времену, времену оскудице, времену страдања наших народа, а и других, не само нас, без тога и без осећања заједништва, јединства, саборности, одговорности за дело Божије, за будућност деце ваше, без тога не би било ове обнове. Зато је то стварно, не само неки догађај који ће остати забележен у неком писму града Врања, него је један благодатни догађај, црквени догађај, разлог да Богу заблагодаримо, а и да будемо надахнути кад код затреба за нове трудове и напоре те врсте.

Још једанпут браћо и сестре честитам свима вама данашњи Свети празник, посебно свечаима, пошто знамо у нашем народу многе породице славе Светог Георгија, али и свима вама овде, Преосвећеноме Владици Пахомију, господину Градоначелнику, укупној градској управи, свима у Врању, за овај радосни и велики јубилеј, 150-годишњицу храма Свете Тројице, Саборног храма у грду Врању.

Нека Бог да, да се убудуће овако великим и благословеним поводима налазимо овде, на многаја и благаја љета.

Извор: Епархија врањска