Прослава Бадњег дана и Божића у Скадру

Прослава Бадњег дана и Божића у Скадру
Прослава Бадњег дана и Божића у Скадру
Прослава Бадњег дана и Божића у Скадру
Прослава Бадњег дана и Божића у Скадру

Са благословом Његовог Блаженства Архиепископа тиранског и све Албаније г. Анастасија и Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, сабрани народ прославио је празник Рождества Христовог у Враки и Скадру у Албанији.

Празновање је отпочело свечаним освећењем и налагањем бадњака испред цркве Пресвете Тројице у Враки. Бадњаке је освештао свештеник Љубомир М. Јовановић, парох барски. Бадњаке су донијели племеници из неколико села Враке и околине. Ове године бадњаке је донио и Србин мухамеданске вјере г. Гано Мучић, у име села Омаре из Враке. Након освештавања бадњака, око 150 сабраних вјерника пригодном бесједом поздравио је свештеник Љубомир  Јовановић, који је пренио поздраве и благослове митрополита Амфилохија, честитајући овај велики празник свима који су се сабрали око ове светиње, и православцима, римокатолицима и мухамеданцима.

На сам празник Рождества Христовог, у Враку су дошли протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, парох херцегновски и шеф Кабинета Митрополита Амфилохија, Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радија Светигора, књижевници Будимир Дубак и Момир Војводић и осамдесетрогодишњи Крсто Мартиновић, потомак бригадира Митра Мартиновића, командантна Катунске бригаде која се борила за ослобађање Скадра 1912-1913 године од Турака.

Свечану празничну Божићну Литургију служили су протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, свештеник Никола Петани, парох скадарски Албанске православне цркве и јеромонах др Евстатије Аздејковић, сабрат Цетињског манастира. На служби су појали полазници курса српског језика, предвођени професором Светозаром Ћираковићем и теологом Александром Вујовићем. Након причешћа вјерног народа, у име Његовог блаженства Архиепископа Анастасија бесједом се обратио свештеник Никола Петани, а у име Митрополита Амфилохија протојереј-ставрофор Радомир Никчевић. Служби је присуствовало око 150 вјерника, који су дошли из Скадра, Подгорице, Враке и околине.

Дјеци је, по благослову Митрополита Амфилохија, подијељено је 100 пакетића, и по благослову директора ИИУ Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, стотинак часописа „Ћирилко“.

Послије службе, делегација Митрополије обишла је древну Скадарску тврђаву и храм Светог Стефана који се на њој налази. Потом је приређена братска трпеза љубави. На свечаном ручку, сабранима су се обратили предсједник Удружења Срба и Црногораца „Морача-Розафа“ г. Павле Брајовић-Јакоја, свештеник Никола Петани, пјесник Момир Војводић, књижевник Будимир Дубак, Крсто Мартиновић и предсједник Друштва „Свети Јован Владимир“ из Скадра Симо Ајковић, а отпјевано је и неколико старих пјесма, које су наши преци пјевали вјековима у Скадру и околини.

И овогодишње прослављање једног од најрадоснијих хришћанских празника у Скадру потврдило је вјековно јединство нашег народа православне, римокатоличке и мухамеданске вјере, оних који знају и потврђују да су потомци славних Срба који су вјековима живјели у овом граду и овој благословеној земљи.

Извор: Митрополија црногорско-приморска