Прослава Богојављења у Хиландару

Прослава Богојављења у Хиландару
Прослава Богојављења у Хиландару
Прослава Богојављења у Хиландару
Прослава Богојављења у Хиландару

Како то и бива у Светој Гори, уочи великих црквених празника, дугим службама започела је и прослава великог Господњег празника Богојављења. Уочи самог Богојављења, на Крстовдан, службе су трајале пуних седам и по часова - од јутарње, царских часова, вечерње, па све до свете Литургије која је завршила водоосвећењем воде и верника у манастирској порти. Након водоосвећења освећене су манастирске просторије, келије и људи који у њима бораве. За поклонике је то био веома интересантан чин, јер су у својим очишћеним и сређеним собама стрпљиво чекали свештеника да их благослови освећеном водицом, управо онако као што то раде и у својим домовима. Поред бројног манастирског свештенства и братства прослави Крстовдана је присуствовало и стотињак поклоника из Србије и расејања.

На дан Богојављења служба је, по зимском манастирском типику, почела у 2 часа ујутро. После јутарње, часова и свете Литургије уследила је литија братства манастира и бројних поклоника. У литији је, уз Часни крст Господњи, ношена и копија иконе Богородице Тројеручице до манастирског потока где је обављен чин водоосвећења воде, верника и потока (природе).

На трпези љубави игуман хиландарски архимандрит Методије је, уз празнични поздрав Бог се јави!, произвео и  празничну беседу. Надовезујући се на прве поуке Господа Исуса Христа и Светог Јована Крститеља који су позвали на покајање игуман је цитирао Светог владику Николаја Жичког да нема ништа важније за људе од покајања, као и да Господ неће ни једну другу молитву брже да услиши од покајне молитве. -Такође, преподобни Пајсије Велики, када му се у току молитве јавио сам Господ и питао га шта би желео да му подари Свети Пајсије га је замолио да му да само опроштај свих његових грехова и да му помогне да више не греши. А могао је тражити куле и градове..., подсетио је игуман Методије.

Сутрадан по Богојављењу Православна Црква одаје благодарност Светом Јовану Крститељу. Након свете Литургије и освећења славског колача игуман Методије је истако значај учешћа људи и природе у догађајима који су имали за циљ спасење рода људског а у којима је учествовао и сам Господ Исус Христос.

После празничне трпезе уследила је подела послушања братији за 2018. годину.

фото: Манастир Хиландар