Прослава Божића у Сантјагу де Чилеу

Прослава Божића у Сантјагу де Чилеу
Прослава Божића у Сантјагу де Чилеу
Прослава Божића у Сантјагу де Чилеу
Прослава Божића у Сантјагу де Чилеу

Већ седми пут од свог оснивања парохија Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чилеу свечано је прославила Рођење Христово. Ове године прослава се одвијала у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у којој та интернационална православна заједница проводи сва богослужења и остале парохијске активности.

На Бадњи дан у 18 часова парох Душан Михајловић служио је свеноћно бдење са великим повечерјем, а сутрадан и Божићну Литургију Светог Василија Великог.

Богослужењима је присуствовао велики број верника из српске и руске дијаспоре, као и православних Чилеанаца. На велику радост оца Душана и свих сталних чланова парохије, оба богослужења је ове године посетило укупно више од стотину верника. Током богослужења појало се на црквено-словенском, српском, шпанском и грчком језику. После читања Јеванђеља свештеник је прочитао и Божићну посланицу Његове Светости Патријарха Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве на српском језику, као и посланицу Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила на руском, а пред причешће чтец Едуардо Медел прочитао је посланицу и на шпанском језику.

На крају Литургије божићно славље уз пригодно послужење настављено је у парохијској сали, током кога су гости који су по први пут дошли у цркву Рођења Пресвете Богородице имали прилику да се ближе упознају са сталним члановима парохије. 

Посебну радост представљало је присуство на свеноћном бдењу туриста из Србије и Црне Горе који су сазнали за празнично богослужење преко парохијског сајта Pravoslavie.cl. После службе туристи су позвали оца Душана да их следећих дана посети у њиховом хотелу, што је он са радошћу прихватио и у среду увече се сусрео са њима. После срдачног разовора о утисцима са путовања по Латинској Америци и благослова оца Душана за срећан наставак пута у Аргентину и Бразил, сусрет се завршио заједничком фотографијом. Са организаторима путовања је договорено да од сада све групе које дођу у Чиле обавезно посете и парохију Светог Николаја Жичког.

Извор: Pravoslavie.cl