Прослава дана Државности у Бирмингаму

Прослава дана Државности у Бирмингаму
Прослава дана Државности у Бирмингаму
Прослава дана Државности у Бирмингаму
Прослава дана Државности у Бирмингаму

Поводом Сретења Господњег, Дана државности Републике Србије у бирмингамској Лазарици у суботу, 13. фебруара 2016. године, приређен је отворени дан за све оне који су желели да се боље упознају са српском културом, традицијом и вером. Тога дана врата Лазарице била су отворена за све комшије, пријатеље и парохијане, који су, у поподневним часовима, могли да уз пратњу свештеника Ненада детаљно разгледају храм Светог кнеза Лазара а у вечерњим часовима била је свечана академија.

Својим доласком овогодишњи отворени дан и прославу Дана државности увеличали су Епископ западноамерички г. Максим, представници Амбасаде Републике Србије у Лондону, представници различитих верских заједница у Бирмингаму, прослављени фудбалер Никола Жигић. На академији су учествовали црквени хор Свети кнез Лазар, КУД Равна Гора, солиста Катарина Симикић, историчар мр Александар Рацић и Епископ западноамерички г. Максим који је свој говор посветио заштити српских светиња на Косову тј. промоцији књиге Хришћанско наслеђе на Косову и Метохији.

На крају академије чланице Кола српских сестара припремиле су традиционалну српски храну за све присутне. Програм је водила Наташа Јовановић.

У недељу, 14. фербуара 2016. године, на дан Светог Трифуна, епископ Максим је служио свету Литургију у Лазарици уз саслуживање проте Милуна Костића из Лондона и проте Ненада Поповића, старешине Лазарице. У Богонадахнутој беседи Владика је поучним речима говорио о недељном Јеванђељу - царинику Закхеју, а након службе због великог интересовања било је у црквеној сали поново речи о књизи Хришћанско наслеђе на Косову и Метохији.