Прослава Дана ослобођења града Врања

Прослава Дана ослобођења града Врања
Прослава Дана ослобођења града Врања
Прослава Дана ослобођења града Врања
Прослава Дана ослобођења града Врања

Поводом прославе Дана ослобођења града Врања од Турака 1878. године, а на празник светих Атанасија Великог, Кирила Александријског и Максима архиепископа српског, 31. јануара 2013. године, у Саборном храму Свете Тројице Епископ врањски г. Пахомије је служио свету Литургију са свештенством из Врања. Светој Литургији присуствовали су градоначелник Врања г. Зоран Антић са сарадницима и припадници 4. бригаде Копнене Војске Србије на челу са комадантом пуковником Зораном Лубуром.

По завршетку свете Литургије, епископ Пахомије служио је парастос војсковођама и војницима који су животе своје положили за крст часни и отачаство у ослобођењу Врања, на челу са генералом Јованом Белимарковићем.

Епископ Пахомије присуствовао је у подневним часовима војној свечаности у касарни „1. пешадијски пук Књаза Милоша Великог“ у Врању, поводом обележавања Дана 4. бригаде Копнене Војске Србије. 

Након војне свечаности, Епископ Пахомије у Епархијском двору примио је делегацију Брјуховечког реона Руске Федерације и представнике Кубанске козачке војске, које је упознао о животу и раду Епархије врањске, разговарао са њима о будућој сарадњи и представио рад Српско-руског културног центра у Бујановцу.

Прослава светог Атанасија Великог и Дана ослобођења града Врања завршена је Свечаном академијом у Дому Војске у Врању, на којој су заслужним појединцима и колективима уручена признања града Врања.

Извор: Епархија врањска