Прослава храмовне славе у Ивањици

Прослава храмовне славе у Ивањици
Прослава храмовне славе у Ивањици
Прослава храмовне славе у Ивањици
Прослава храмовне славе у Ивањици

Као и прошле године, свештенство и верни народ ивањичке црквене заједнице имали су част да приме духовни благослов и заједнички учествују у светој Литургији са својим архипастиром, Епископом жичким г. Јустином.

Сасаслуживали су архијерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, старешина храма протојереј Милинко Тимотијевић, протојереј Добривоје Милуновић, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Душан Тодорић. Велики број деце и верника узео је учешћа у светом причешћу. Својим умилним певањем богослужење су улепшале сестре манастира Ковиља и Клисуре.

Епископ Јустин обратио се сабраном народу беседом у којој је нагласио да је Господ Исус Христос Бог онима који га добровољно примају и да је Он њима не само Бог, већ и Светлост, Спаситељ, Утешитељ и Мир. За оне који неће да Га прихвате за Бога то је мука како овде тако и у другом животу. Поучио нас је као пастир своје стадо да треба сви добровољно да примамо Господа, јер Он жели да се сви људи спасу. Они који не примају Господа као Спаситеља примиће Га као Судију. Међутим, Господ је свима дао покајање јер ми као људи по својој слободној вољи често грешимо, али грех није вечан ако се исповедимо и покајемо. Човек се често колеба баш као што се колебао и цар Константин пре него што се обукао у силу са висине. Цар Константин је са својом мајком царицом Јеленом прихватио часни Крст и испунио се истом оном радошћу која је испунила његову мајку оног тренутка када је после дугог трагања пронашла Часни Крст Христов, истакао је Владика.

По завршетку свете Литургије Владика је освештао славско жито и колач, а након тога је одржан помен погинулим борцима у парку поред цркве. Представници министарстава и чланови породица погинулих бораца положили су венце пред спомен обележјем.

У порти је послужена трпеза љубави коју у сарадњи традиционално спремају Црквена општина Ивањица и Општина Ивањица. За време ручка старешина храма протојереј Милинко Тимотијевић пригодном беседом је захвалио присутнима, а посебно епископу Јустину.

вероучитељ Александар Тимотијевић

Извор: Епархија жичка