Прослава храмовне славе у Кули

Вечерним богослужењем којим је, у петак 7. маја текуће године, началствовао архијерејски намесник бечејски, протонамесник Дејан Станојев, уз саслужење пароха кулског, презвитера Александра Зељковића, отпочела је прослава празника Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули.

После вечерње службе, отац Дејан је отворио традиционалну изложбу икона у галерији Културног центра у Кули. Житељима Куле своје иконе је представио благочестиви господин Милосав Павловић из Врбаса.

Исте вечери, у позоришту је одржан концерт у којем су учествовала Културно-уметничка друштва „Абрашевић" из Прилужја на Косову и Метохији и „Србија" из Куле.

Пре концерта, отац Александар Зељковић уручио је награде најуспешнијим учесницима традиционалног марковданског литерарног и ликовног конкурса на који су се одазвали ученици кулских основних школа. Награђени су: Ивана Влајић, Милан Веселица и Нина Мандић из Основне школе „Иса Бајић" и Мирко Милутин из Основне школе „Петефи бригада".

На дан празника, литургијско сабрање је предводио високопречасни протонамесник Цветко Миливојевић, уз саслужење протонамесника Радивоја Веселиновића и протонамесника Жарка Благојевића.

Велики број чланова Културно-уметничког друштва „Србија", који празник Светог Марка славе као своју славу, одевени у народне ношње, украсили су евхаристијско славље и приступили Чаши Живота.

После свете Литургије, чланови неколико културно-уметничких друштава, школских и предшколских установа приредили су пригодан културно-уметнички и спортски програм.

Вечерње богослужење на којем је извршен чин благосиљања славског жита и колача служио је презвитер Дарко Јелић, парох бајшански.

Овогодишњи кум, господин Жељко Томић, предао је кумство господину Владану Кртолици.

И овогодишње празновање храмовне славе је протекло достојанствено, а верни народ, духовно напојен, у радости Васкрсења Христовог ишчекује празник Његовог славног Вазнесења.

Извор: Епархија бачка