Прослава Јасеновачких новомученика у Манастиру Светог Саве у Канбери

Прослављање Јасеновачких новомученика у Српској православној цркви Петог континента почело је, како и доликује овом великом празнику за наш народ, Светом архијерејском Литургијом у недељу 13. септембра у манастиру Светог Саве у Канбери. У литургијском сабрању, оном најважнијем сабрању за свакога ко је православног рода, началствовао је Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј. Првојерерху српске православне заједнице у Аустралији саслуживали су свештеници, а молитвено су у Светој Служби учествовали православни Срби из Сиднеја, Канбере и Мелбурна, а нису изостали ни представници већине парохија и црквено-школских општина овог региона.

Епископ Иринеј изразио је своју радост што Црква Божија, као једина ризница истине и памћења, не само да није заборавила христољубиву жртву наших сународника који су на стравичан начин пострадали за Христа, него их је чак уздигла на ниво светих новомученика. Тако се истина, која се у овом свету потискивала и одбацивала, кроз свету Цркву преобразила и постала вечна.

Да је то заиста тако, сведочи и чињеница да је Савез Кола српских сестара као своју преславу изабрао управо празник светих Јасеновачких новомученика. Све су ово били довољни разлози да се за окупљене припреми скромна, али духовно свечана академија на којој је о страдањима нашег народа у Другом светском рату говорио историчар г. Светомир Поповић. Уметнички део програма припремио је талентовани млади уметник г. Сергеј Кожул.

Додајмо још и то да света Црква увек има снаге да бодри и помаже сваког човеку у невољи. Та сила Цркве није од овога света и не долази због моћи људи који су у њој, него од самог Господа Христа који једини има моћ да победи овај свет и посрами мудре овога света. Снага Цркве ипак, није увек иста и зависи од јединствености свих оних који су светим крштењем постали њени чланови. А да би постојало јединство потребна нам је љубав. И онда када буде више међусобне братске, Христове љубави мећу нама сâм Господ ће нам даровати у изобиљу оно што је добро и корисно.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска