Велики јубилеји наше Свете Цркве

Јуче је на Православном богословском факултету у Београду одржана Академија поводом прославе два велика јубилеја Српске Православне Цркве у 2010. години - деведесетогодишњица обнове Пећке Патријаршије (1920-2010) и шездесетогодишњица упокојења Патријарха Гаврила (1950-2010). Декан Православног богословског факултета у Београду, Његово Преосвешетнство Епископ бачки др Иринеј је поздравио присутне госте, на првом месту Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја и Архијереје наше Цркве.

У програму је учествовао Хор студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду, а затим су студенти читали одломке из докумената који сведоче о обнови Патријаршије из 1920. године, као и беседу Патријарха Гаврила Дожића са устоличења.

На крају програма, присутнима се обратио Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије који је у светлости дана канонизације новопросијавших преподобних отаца Јустина Ћелијског и Симеона Дајбабског беседио о значају Патријарха Гаврила Дожића за Српску Цркву, са посебним освртом на догађај обнове Српске Патријаршије.