Прослава јубилеја Српске Цркве у Викторији

Прослава јубилеја Српске Цркве у Викторији
Прослава јубилеја Српске Цркве у Викторији
Прослава јубилеја Српске Цркве у Викторији
Прослава јубилеја Српске Цркве у Викторији

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа г. Силуана, у организацији Митрополије аустралијско-новозеландске, прошлог викенда одржана је још једна успешна прослава значајних јубилеја Српске Цркве.

После прославе у Сиднеју, намесништво мелбурнско је уприличило 14. септембра 2019. године свечану академију у црквеној сали при храму Светог Саве у Гринзбороу. Свечаности су присуствовали Преосвећена господа Епископи аустралијско-новозеландски Силуан, новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, канберски Руске Заграничне Цркве Георгије, игуман манастира Хиландара архимандрит Методије као и монаштво и свештенство мелбурнског намесништва.

Прво је служено вечерње богослужење, после чега је епископ Силуан бираним речима пожелео добродошлицу уваженим гостима, указујући посебно на значај посете игумана Методија, благодарећи и њему и братству манастира Хиландара на „овом посебном дару и благослову, који смо добили њиховом одлуком да нашу Митрополију походи представник царске лавре, манастира Хиландара.“

На позив Епископа, Игуман се обратио верном народу, уз благодарност Богу и Светом Сави што је могао да дође и да узме учешћа поводом прославе јубилеја. Игуман се осврнуо на улогу и значај раније посете чувеног Хиландарца, преподобног старца Никанора, који је током своје помиритељске мисије преминуо у Аустралији и сахрањен у манастиру Светог Саве у Илајну, Викторија. Храм је био препун верног народа који је прилазио да прими благослов игумана Методија.

После вечерње службе, гости су позвани да пређу у црквену салу где је приређен величанствен дочек. Дворана је била испуњена до последњег места, а улепшана је цвећем српске младости и дечицом која су из разних парохија мелбурнског намесништва дошла да дају свој допринос прослави. Црквени одбор са Колом српских сестара, на челу са протонамесником Владиславом Шиповцем и председником Самојком, уз помоћ представника других парохија организовао је успешно прославу.  

После интонирања аустралијске и српске химне свештеници су отпевали тропар Светом Сави, а на позив епископа Силуана, игуман Методије је благословио трпезу. Академија се састојала из веома надахнутих беседа епископа Лонгина и игумана Методија, пригодних рецитација које су извела деца из парохија, наступа фолклорних група, песама „Ко удара тако позно“, коју је певала Милица Влајић, и „Расти, расти мој зелени боре“, у извођењу Анастасије Цабо. На крају је епископ Силуан одржао беседу о значају 800-годишњег јубилеја самосталности Српске Православне Цркве са посебним освртом на значај њеног постојања на Петом континентну последњих 70 година. Порука беседе указивала је на значај будућности, духовног напредовања и везивања за свете српске претке. Беседе епископа Лонгина и игумана Методија су, такође, имале осврт на значај поменутих јубилеја са посебним нагласком на бригу о себи, о свом и народном бићу, о Цркви Христовој која спасава.  

Академији је присуствовала гђица Кејт Твејтс, локални представник у Федералном парламенту за округ Џагаџага, која је нагласила да је поносна што се важна манифестација одржава у њеном округу где народ са поносом држи до својих обичаја, а уједно су интегрисани део овдашњег друштва.

У недељу, 15. септембра, сви путеви за верне државе Викторије водили су ка малом градићу Кизбороу. Централна литургијска прослава за Викторију је одржана у храму Светог архиђакона Стефана. Литургију су служили епископи Силуан, Лонгин и Георгије, уз саслуживање тринаест свештеника и пет ђакона.

Од црквене дворане до храма формирана је литија. Стаза је сачињена од белог платна, украшеног цвећем, по коме су, испред епископа, деца обучена у народне ношње, посипала цвеће. Цвећем исписани натписи 800 и 70, подсећајући на значајне јубилеје, на посебан начин су украшавали свечану литију. Деца су и речима, док су стајали у непрекидном шпалиру, изговарали речи добродошлице епископима и оцима Хиландара.

У храму су певали хорови црквених општина Свети архиђакон Стефан и Света Тројица. Хорови су торжествено појали и тако значајно допринели литургијском слављу, а смењивали су се по раније утврђеном плану. Храм је био испуњен верним народом који није био довољно велики да прими све оне који су желели да буду део несвакидашњег догађаја.

На крају Литургије проповедао је владика Силуан. Он је, поред пригодне проповеди, са освртом на значај живота у Цркви и значај самосталности, коју нам је издејствовао Свети Сава, заблагодарио епископу Лонгину на његовом доласку и учешћу у прослави, а посебно игуману Методију, тражећи од њега да пренесе благодарност братству и молећи га да се сећају молитвено нашег верног народа који живи у Аустралији.

На уласку у салу, епископи и игуман Методије дочекани су од стране три чланице Кола српских сестара Жене мироносице, које су им понудиле погачу и со у знак добродошлице у домаћинску кућу. По уласку у салу, дочекао их је предиван призор. Деца у народним ношњама направили су шпалир преко целе дворане, која је била испуњена до последњег места. После интонирање аустралијске, српске и светосавске химне од стране школског хора као и благослова трпезе и дана и певања тропара Светом Сави од стране свештеничког хора, уследика је јединствена академија.

Академију су припремили ученици Српске школе Вук Стефановић Караџић при Црквеној општини Свети архиђакон Стефан, са својим учитељицама; фолклорни ансамбли Шумадија из Кизбороуа, Морава из Ст. Албанса, Морава из Источног Брансвика и драмско удружење Источник при храму Светог архиђакона Стефана.    Протонамесник Александар Савић, старешина храма Светог архиђакона Стефана, поздравио је све госте бираним речима, а потом је позвао епископа Лонгина и игумана Методија да одрже поздравно слово. Њихове говоре, које је народ бурно поздрављао, прожимало је истицање суштине нашега живљења у Цркви Христовој, у заједници са Богом као и уподобљавање светим Божјим људима, што је најбоље средство за остварење циља нашега живота. Личност Светог Саве незаобилазна је у сећању на било коју годишњицу везану за добијање самосталности Српске Православне Цркве. Тако су предавачи на најбољи могући начин објаснили улогу Светог Саве у овом историјском и судбоносном догађају.

Сама Академија била је одлично припремљена и изведена. Треба напоменути да је у академији, поред побројаних, узео учешћа и прослављени гуслар Ђорђије Копривица, који је за ову прилику дошао из Београда. Водитељи програма су били Јована Ремовић и Теодор Марић. На крају програма водитељи су најавили епископа Силуана који је одржао запажену беседу.

У своме обраћању, Епископ је евоцирао успомене на свештенослужитеље и народ Светога Саве који су за последњих 70 година осмислили и оживотворили црквену заједницу у Аустралији и Новом Зеланду уграђујући себе у њене темеље. -Ова етапа изградње цркава и црквених објеката је завршена, а сада улазимо у други период, у период духовне надградње и духовног зидања, поручио је владика Силуан и још једном истакао значај доласка владике Лонгина и игумана Методија и њиховог учешћа у свесрпској прослави. Такође, треба напоменути да је игуман Методије дошао у пратњи два монаха из Хиландара: јерођакона Нектарија и монаха Симона.    И у суботу увече у Гринзбороу и у недељу у Кизбороу скупљен је значајан прилог верних за обнову манастира Хиландара.

Чланови Црквеног одбора на челу са председником Ратком Гудељом и чланице Кола српских сестара на челу са председницом Радојком Марјановић одлично су обавили свој део посла око изузетне прославе.

-Ова генерација Срба почаствована је тиме што јој је омогућено да учествује у овако великим годишњицама. Утисак је да су нас ове прославе зближиле, оснажиле, ујединиле и, по много чему, добра донеле. Нека би дао Бог, да у догледној будућности, плодови ових напора буду значајни и видљиви, поручио је прота Милорад Лончар.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска