Прослава јубилеја у Берлину

Прослава јубилеја у Берлину
Прослава јубилеја у Берлину
Прослава јубилеја у Берлину
Прослава јубилеја у Берлину

У Берлину су ове јесени обележена два значајна јубилеја – осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве и педесет година постојања Црквене општине Берлин.

Најпре је 19. септембра 2019. године у храму Светог Саве приређен пријем за госте из политчког, културног и црквеног живота града Берлина. После чина благодарења на немачком језику поздравне говоре су одржали г. Драган Митровски, председник Црквене општине Берлин, г. Рајд Салех, шеф фракције СПД у берлинском парламенту, г. Андреас Гајзел, сенатор унутрашњих послова и спорта у Берлину, архимандрит Емануил, председник Екуменског савета Берлин Бранденбург и протојереј Андреј Сикојев, руски православни свештеник у Берлину.

У петак, 4. октобра 2019. године, одржана је свечана академија у препуном Руском дому у самом центру Берлина у присуству пет стотина верника. Свечаност је отворена Светосавском химном у извођењу берлинских црквених хорова, хора Свети Стефан Дечански и хора Серафими. У уводном делу председник Црквене општине Берлин г. Драган Митровски поздравним говором обратио се присутнима. У наративној деоници свечаности, прота Драган Секулић произнео је делове Жичке беседе Свегога Саве о правој вери, духовног оца српског народа и показатеља пута који води у живот вечни. Прота Вељко Гачић је исцрпним хронолошким приказом предочио летопис оснивања и историјски ток Црквене општине Берлин, од оснивања, 1969. године, па до данас. Све је започело актом Патријарха српског Германа од 28. фебруара 1969. године: „На основу члана 55 тач. 12 Устава Српске Православне Цркве, а по указаној потреби, овим именујемо први Српски православни црквени одбор у Берлину“. Присутни су имали изузетну част да поздраве јединог живог члана првог Црквеног одбора г. Цвјетка Малића.

Богатом музичком садржају академије допринели су бројни уметници, који живе и стварају у Берлину. Програм је обогаћен гласом оперског певача, баса, Миомира Николића, мелодијама флаутисткиње Станиславе Бараћ, виолинисткиње Александре Латиновић и пијанисткиње Јане Ачкун. Интересантно је било слушати Слово о мукама композитора Ивана Јевтића, на речи Светога Саве, а у извођењу Миомира Николића. У средишњем делу програма публика је имала прилике да чује краћи рецитал ученика Српске допунске школе са Темпелхофа и Вединга. Узвишену и надахнуту атмосферу академије обогатили су заједнички, али и појединачни наступи хорова Свети Стефан Дечански и Серафими, под диригентском палицом госпође љиљане Шурдиловић и г. Симеона Секулића. Први пут је наш народ у Берлину могао да чује химну Пећкој Патријаршији у извођењу хора Серафими. Нарочиту пажњу публике, пропраћену громогласним аплаузом, завредио је најстарији члан хора Серафими др Франц Гернер. Свечаност је завршена наступом ансамбла г. Душка Јовановића и музичким нумерама Весне Димић, вокалне солисткиње Радио–телевизије Србије.

Прота Драган Секулић се пригодним речима захвалио свим учесницима и гостима, подсећајући да су нашу Српску Цркву и државу свеци основали, уједно позивајући на мир, љубав и толеранцију, останак на светосавском путу, путу вере и знања. Програм свечане академије је водила Ана Којадиновић, докторанд на катедри за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину, која иначе предаје српски језик у допунској школи Свети Сава при храму Васкрсења Христовог на Темпелхофу. Утисци после Академије, по сведочењу многих, могу се исказати y једној реченици – српски народ у Берлину одавно није имао један такав културни догађај.

Завршни део свечаности одржан је у оба берлинска храма у недељу, 6. октобра 2019. године служењем свете Литургије, чином благодарења и закуском за све вернике у црквеној сали.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка