Прослава манастирске славе у Илајну

Владика Иринеј Добријевић, манастир Инлајн 2007 Поводом прославе Манастирске славе Светог Алимпија Столпника у недељу, 9. децембра 2007. године, манастир у Илајну, посетила је група верника и црквени хор из сиднејске Лазарице предвођени прoтојерејима- ставрофорима Миодрагом Перићем и Радетом Раданoм.

Прославу су увеличала два значајна догађаја за овај манастир. Прво, истога дана замонашен је брат Љубиша Михајловић добивши монашко име Павле, и друго, освећен je обновљени манастирски конак који је био тешко оштећен у пожару 2006. године.

Свету Архијерејску Литургију предводио је Епископ аустралијско- новозеландски Г. Иринеј уз саслужење архимандрита оца Лазара протођакона Горана Ћећеза, свештенства из Сиднеја, Мелбурна и братства из Илајна.

Свечаност је била и прилика за прво званично гостовање црквеног хора из сиднејске Лазарице који је одговарао на Ллитургији као и прилика за прву званичну посету директора ЈАТ-ервејза г. Богдана Поповића. У госте је дошла и игуманија Текла из манастира Прерадовац из Опарића, посвећеног преподобном Симеону-монаху (српском Краљу Стевану Првовенчаном). Њена мисионарска посета Аустралији по благослову Епископа шумадијског Г. Јована и Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја посвећена је прикупљању средстава за обнову манастира Прерадовац.

Игуманија Текла ће боравити у Аустралији до 15. фебруара 2008. године и посетити већи број црквених општина широм Аустралије. Како је рекла, сви који желе да помогну њену мисију, могу да то ураде преко локалних свештеника при својим црквеним општинама.

После богато послужене славске трпезе љубави коју су приредиле вредне чланице кола сестара и домаћин манастирске славе игуман отац Теодор, црквени хор Лазарице извео је кратки световни програм на опште задовољство свих присутних.

Милица Спремо

Извор: Епархија аустралиско-новозеландска