Прослава манастирске славе у Лепчинцу

Прослава манастирске славе у Лепчинцу
Прослава манастирске славе у Лепчинцу
Прослава манастирске славе у Лепчинцу
Прослава манастирске славе у Лепчинцу

Празник Светог великомученика Пантелејмона обележен је у Епархији врањској служењем Свете Литургије у више храмова посвећеним Светом Пантелејмону: у Бујановцу, Доњем Романовцу, Облику, Богошеву и Белановцу.

Уочи празника, 8. августа 2012. године, у манастиру Св. Пантелејмона у Лепчинцу, служено је свеноћно бденије, које је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, као и Свету Литургију, сутрадан на сам дан празника. Ово духовно сабрање увеличано је присуством бројног монаштва и верника из Епархије врањске, као и благочестивог народа из целе Србије: Сомбора, Београда, Новог Сада, Неготина, Ниша, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Пирота и других места.

У току Свете Литургије, Епископ Пахомије, рукоположио је у свештени чин ђакона Мирослава Петковића, дипломираног теолога из Владичиног Хана.

По завршетку Свете литургије, обављена је литија око храма, на челу које су били припадници Војске Србије из Гарнизона Врање и Жандармерије - ОГП Ристовац, који су носили иконе Светог великомученика Пантелејмона, Пресвете Богородице и Светог Јована Руског.

По обављеној литији, Епископ врањски Пахомије, пререзао је славски колач.
На крају је за све присутне приређена трпеза љубави са поруком да сви заједно што чешће посећују цркве и манастире, да учествују на Светим литургијама и да помажу и чувају православну хришћанску веру на овим просторима.

Извор: Епархија врањска