Прослава Материца у Барањи

Прослава Материца у Барањи
Прослава Материца у Барањи
Прослава Материца у Барањи
Прослава Материца у Барањи

У недељу 27. по Духовима, у храму Светог оца Николаја у Тењи служењем свете Литурије и пригодним програмом прослављен је празник Материца. Свету Литургију су богослужили протонамесник Драгослав Шалајић и протонамесник Ненад Лазић, тењски пароси. Храм је био испуњен верним народом а нарочито мајкама, бакама и децом. Већина присутних верника је узело учешћа у причешћу светим тајнама.

Верницима који су испунили храм у Тењи пригодном беседом обратио се протонамесник Ненад Лазић, говорећи како о празнику Материца, тако и о односу деце према мајкама, бакама и старијима уопште, надовезујући се на однос и сваког верника према Богу. По свршетку Литургије вероученици Основне школе Тења извели су пригодан програм, на радост и одушевљење свих присутних. При извођењу програма ученици су везали овогодишњу почасну мајку гђу Зоју Делић, а која се после програма разрешила дарујући најмлађима припремљене поклоне. Већина присутних су након подељене нафоре прешли у црквену салу, ради послужења које је овом приликом припремила породица Делић.

У храму Успенија Пресвете Богородице у Негославцима 25. децембра 2016. године литургијски је прослављен празник свих мајки - Материце. Литургију је служио протојереј-ставрофор Драгомир Живанић. Олтар је био испуњен децом. Већина присутних верника причестили су се Телом и Крвљу Христовом. На Литургији су појали полазници секције Црквеног певања, а под водством вероучитеља Мирослава Мишановића. Након литургијског отпуста ученици Основне школе Негославци су изговорили неколико рецитала и отпевали песму из захвалности за бескрајну мајчинску љубав.

У недељу 27. по Духовима, 25. децембра 2016. године Господње, Српска православна парохија петровослатинска у богомољи Светог Василија Острошког свечано је литургијски прославила празник хришћанских мајки - Материце. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић.

Како је сада већ традиционално, по четврти пут, организована приредба поводом Материца, тако су и ове године у приредби учествовала деца из Петрове Слатине, Шодоловаца и Палаче. Показујући примером како свака православна породица треба да прославља овај породични празник, у богомољи Светог Василија Острошког, једну мајку испред свих хришћанских мајки из ове парохије везује дете. Ове године ту част имала је гђа Далиборка Станчић из Шодоловаца. За наредну годину испред свих жена наше парохије јавила се учитељица Биљана Ђуричић. Након успешног програма и међусобног честитања, сабрани народ, на позив свештеника, отишао је у црквену салу, где се прослава наставила уз посно послужење и богоугодно дружење.

Извор: Епархија осечко-пољска