Прослава Недеље Православља у Даљу

Прослава Недеље Православља у Даљу
Прослава Недеље Православља у Даљу
Прослава Недеље Православља у Даљу
Прослава Недеље Православља у Даљу

Свечаном духовном академијом у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу обележена Недеља Православља.

У програму под називом „Икона - прозор у вечност“ учествовали су свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске са композицијом „Стихира Србима светитељима“, Етно група Ђурђевак из Боботе представила се публици песмама „Симонида сан уснила“, „Вера наша“ и „Све што дише нека хвали Господа“, а КУД „Ловор“ из Трњана код Славонског Брода извео је композиције „Ој главо богословна“, „Сва Јудеја“ и „Хвалите Господа“.

Наступ гостију из Славонског Брода била је својеврсна промоција њиховог првог музичког CD-a православне духовне музике, који је изашао прошле године са благословом Епископа славонског г. Саве. Академију у Даљу отворио је пригодним говором Епископ осјечкопољски и барањски г. Лукијан, који је нагласио важност празника и иконе на путу спасења људског рода. Поред богатог програма, јереј Зоран Мајкић одржао је празничну беседу, а присутнима се кроз видео пројекцију обратио и протонамесник Александар Ђурановић, идејни покретач манифестације.

Проф. Тајана Брајило из Боботе прочитала је текст Московског сабора из 1551. године који се односи на иконописање и изображавање светих, а програм је водила Јована Ковачевић – ученица вуковарске гимназије. Посетиоци академије имали су прилику након програма да погледају и уживају у првој самосталној изложби православних икона Маје Митровић из Борова, која је свој дар за сликање на посебан начин исказала осликавањем икона у византијском и барокном стилу.
Дружење је након програма и разгледања изложбе настављено у Дому културе где је Црквена општина Даљ потпомогнута „Мартама и Маријама“ нашег времена припремила посно послужење за све госте. У богопријатном разговору и дружењу остало до касних вечерњих часова.

Циљ овогодишњег програма био је да се на достојанствен начин прослави овај велики празник установљен још у 9. веку, дан победе и тријумфа светих икона после дугог гоњења, од стране не само јеретика, већ и иконоборачких императора. Била је то прилика да се укаже и на све чешћу појаву самоуких, недовољно образованих и талентованих иконописаца у последњих неколико година, који својим аматерским и нестручним изображавањем ликова светих, без благослова надлежног епископа, наносе штету црквеној уметности, а пре свега верницима који такве иконе држе у својим домовима и пред њима молитве своје Господу узносе.

Извор: Епархија осечко-пољска