Прослава Нове године у ратној зони

Осим ради одласка на црквену службу, становништво Сијера Леонеа је упозорено током божићних и новогодишњих празника да остане код куће. Ми смо сада током празника у полузатворском стању. Нема ресторана, нема спортских догађања, нема јавних прослава, нема венчања, нема уличних манифестација, све продавнице морају се затворити до 6 часова поподне радним данима, суботом у 12 ч., а недељом да су затворене. Чак су ограничена и богослужења – морају су одслужити током дана, и само до 5 ч. после подне. Новогодишња црквена служба је забрањена. Ипак, војска и добровољачке патроле и даље функционишу како  би осигурали примену ових мера. Онима који крше забрану, следе законске мере. У места која се морају избегавати спадају и школе, колеџи и универзитети.

Зашто? Да ли доживљавамо неку антихришћанску кампању коју спроводи држава? Не! Зашто су, онда, наметнуте ове драконске мере током овог светог празничног периода и неограничене су до даљег? Једноставно, трагичан одговор лежи у томе што је овај народ поново у рату.

Као и претходних десет пута током последњих двадесет година, овај народ је у рату током Божића, Нове године, Богојављења и итд. Али сада нема калашњикова или метака који убијају невини народ. Овог пута нема побуњеника који нападају градове, места и села насумице ампутирајући руке и ноге. Овог пута непријатељ не поставља питања, не узима затворенике и не убија насумице у свом убилачком походу – бебе, малу децу, тинејџере, одрасле и старе који сви живе под сенком неминовне смрти.

·        Ово је време без праштања.

·        Овога пута непријатељ је тих, невидљив и смртоноснији.

·        Овог пута непријатељ није Револуционарни уједињени фронт који ампутира удове!

·        Овог пута непријатељ је неизлечиви микроскопски вирус који изазива окрутну и смртоносну хеморалгичну грозницу!

·        Ово је време када завијајуће сирене амбулантних кола непрестано утерују одвратан страх!

·        Овог пута непријатељ носи име ебола!

Због овог разлога Влада је издала указ у коме се каже да све божићне и новогодишње прославе морају бити отказане да би се избегло окупљање људи у затвореним просторима и да се на тај начин ограничи ризик телесног контакта – основног извора заразе од еболе.

Када сам први пут чуо за овај указ, моје првобитно инстинктивно реаговање било је негативно. Али сам размотрио ситуацију сачисто духовног гледишта. Шта је право значење прославе Божића, Нове године и Богојављења? Да ли има везе са играњем по улици пијаних? Да ли је то због дивљих журки? Да ли то има везе са алкохолом или другим видовима тровања? Да ли је то везано за целоноћна лумповања? Или је то обичај овде у Фритауну да се дању и ноћу одржавају уличне параде домородачких тзв. „ђавољих плесача“?

Можда ове ригорозне мере могу бити ненамерна срећа у несрећи. Уклањањем свих непотребних комерцијалних и недуховних слојева са овог Божића, Нове године и Богојављења Сијера Леоне је добио прилику – мада невољно - да се усредсреди више на поновна породична окупљања него на разуздане уличне журке;  да размишља више о правом значењу витлејемског догађаја, о доласку Нове године или Богојављењу у духовном смислу, пре него о домородачким уличним парадама „ђавољих плесача“. Стога, у светлу садашњих околности заражености еболом, надам се да ће људи дубље размислити о питањима која се односе на личну хигијену и на духовно здравље.

Диван је додатак овим мерама што је Председник Сијера Леоне затражио недељу дана националне молитве и поста током новогодишњег периода и метафизичке борбе против еболе.

Схватам да се многи од вас који читају ову посланицу ван Западне Африке, такође сусрећете са много изазова. Ми сви делимо на земљи повећање апокалиптичне политичке, економске и еколошке неизвесности – смртоносне неизлечиве епидемије и несреће, ратове и чудовишно насиље, младе дечаке који су регрутовани и претворени у убилачке машине, масивно избегличко расељавање, катастрофалне пожаре; чак и авет нуклеарног рата сад се нејасно назире над хоризонтом у сценарију Другог хладног рата. Сва ова превирања прете нашој веома танкој и крхкој глазури глобалне цивилизације.

 И као да нисмо задовољни својом немилосрдном жеђи за моћи и новцем, те неодговорно загађујемо воде и уништавамо своју природну средину угрожавајућу кисеоник који удишемо.  И као последњи ексер на наше негативно понашање, традиционалне моралне вредности и библијске истине сматрају се застарелим у свету опседнутом фалсификовањем и проглашавањем прекршаја праведним.

Али није све изгубљено!

Ми хришћани треба да се вежемо за вечне и непроменљиве библијске истине.

·        Покушајмо да одржимо ову Нову годину светом и у послушности Христу!

·        Постанимо миротворци.

·        Помогнимо и унесрећнима!

·        Другим речима, повратимо аутентичну слику празничног славља.

Сви они који су помогли и који и даље помажу нашу Православну мисију у Сијера Леонеу, Православно мисионарско братство, наши спонзори и поједини донатори из Грчке, Аустралије, Канаде, Румуније, Русије и САД, нека у име целог нашег народа љубазно приме срдачну захвалност! Због избијања еболе многи људи су сада без посла и потребна им је храна. Ми раздељујемо потребну храну коју сте нам послали (пиринач, уље, шећер, парадајз сос и др.) најбоље што можемо  како бисмо удовољили тим потребама, поред заштитних рукавица и маски које сте нам дарежљиво поклонили.

Хвала вам!
Нека вас Богомладенац благослови!

Архимандрит Темистокле Адамопулос,с.р.
Фритаун, Сијера Леоне

Извор: ОСР