Прослава празника Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице у Мушутишту

Прослава празника Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице у Мушутишту
Прослава празника Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице у Мушутишту
Прослава празника Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице у Мушутишту
Прослава празника Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице у Мушутишту

С благословом Епископа рашко-призренског Г. Теодосија, монаси манастира Дечани служили су Свету Литургију на празник Педесетнице на рушевинама манастира Свете Тројице код Суве Реке. Тринаест је година од када је манастир срушен, а од прошле године је са благословом Епископа  обновљено служење Свете Литургије и слављење манастирске славе Свете Тројице.

На Свeтој Литургији, коју је служио јеромонах Петар са двојицом дечанских монаха, окупило се преко стотину верника, већином расељених људи из оближњег села Мушутиште, који су до манастира дошли под полијциском пратњом. Након Свете Литургије извршено је благосиљање славског колача који је припремила породица Аранђела Митића из Мушутишта. За следећи празник Свете Тројице, част домаћина славе узео је Славољуб Митић из истог села.

У разговору са Миланом Михајловићем, који је организовао ово ходочашће, и другим избеглим мештанима Мушутишта, дечански монасима је речено да још увек није учињено ништа по питању повратка избеглих Срба у села општине Сува Река, и поред велике њихове жеље да се врате на огњишта. Локални Албанци, иако не више радикално и отворено, све време отежавају и одуговлаче повратак Срба и одлажу планирану изградњу кућа за повратнике. Остаје нада да ће Свете Литугрије којима молитвено оживљава манастир Свете Тројице, бити повод за друге кораке који ће довести до народне и духовне обнове и повратка Срба овога краја.

Непосредно пред оружани сукоб на Косову 1999. године у манастиру Свете Тројице је живело и Богу се молило осам монахиња, руковођених игуманијом Катарином Вујасин. Сестринство манастира и српско становништво села Мушутишта напустили су овај крај 12. јуна1999. године, како би се заштитили од албанских напада. Након упада припадника ОВК запаљено је цело село са древним храмом Богородице Одигитрије из 1315. године, а потом и сам манастир са храмом Свете Тројице.

Ове године су дечански монаси и поклоници из Мушутишта били пријатно изненађени обновљеним путем од села до самог манастира. Бивши командант КФОР-а генерал Билер је испунио обећање да ће дати свој допринос тако што је за насипање и утврђивање старог земљаног пута који је потпуно пропао од водених бујица, ангажовао немачку механизацију.

Манастир Свете Тројице код Мушутишта, који је још у рушевинама, потиче из 14. века. У манастиру се чувао помјаник (катастих) из 1465. године, као и библиотека вредних рукописних књига од 15. до 18. века. У време турске власти манастир је повремено трпео штете, али се монашки живот наставио све до новијих времена. У шуми изнад манастира се још виде остаци испосница Руснице у којима су живели монаси из овог манастира.

Подручје Суве Реке и околних села део је Косова и Метохије који има веома богату хришћанску традицију и историју. Поред манастира Свете Тројице и поменутог порушеног храма Богородице Одигитрије у Мушутишту, у овом селу је постојало још девет средњовековних црквица, а у оближњем селу Речани до 1999. постојала је и прелепа средњовековна црква Светог Ђорђа чије су рушевине, након посете Мушутишту 2003. године посетили и експерти УНЕСКО. Након трагичних догађаја у лето 1999. године када је након завршетка оружаног сукоба започео егзодус српског становништва, у општини Сува Река није остао ниједан Србин, док су све куће и цркве систематски порушене.

Извор: Епархија рашко-призренска