Прослава празника Преподобне мати Параскеве - Свете Петке у Епархији врањској

Поводом празника Преподобне мати Параскеве - Свете Петке - 27. октобра 2010. године, у свим храмовима Православне Епархије врањске служена је Света Литургија. С обзиром да велики број верника поштује ову светитељку, а многи од њих овај празник и славе као своју крсну славу, посећеност свих храмова на данашњи дан била је изузетно велика.

У храму Преподобне мати Параскеве на Шапраначком гробљу у Врању, где је Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством Епархије врањске. Овај храм, који је подигнут 1925. године, представља посебно место и светилиште верника града Врања јер се налази на гробљу на коме почивају земни остаци генерација врањанаца од 18. века до данас.

У својој беседи, Епископ Пахомије, говорио је, најпре, о данашњем Јеванђељу и значају празника Преподобне мати Параскеве како у нашем, тако и у другим православним народима, да би се на крају осврнуо о потреби правилног поимања духовног живота.

По завршетку Свете литургије, Епископ Пахомије извршио је резање славског колача, а након тога приређена је трпеза љубави. Кум овогодишње храмовне славе био је председник Црквене општине Шапранце господин Чедомир Стојановић са породицом, а за следећу годину кумство је преузео господин Светозар Јањић са породицом.

На крају данашње свечаности, Епископ Пахомије, заједно са свештенством и члановима Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Шапранце, посетио је гроб Спиридона и Анастасије Поповић, родитеља новопројављеног светитеља Наше Свете Цркве Преподобног Јустина ћелијског и врањског и извршио помен. Гроб родитеља Преподобног Јустина ћелијског и врањског, налази се на Шапраначком - Старом врањском гробљу, поред храма Свете Петке, а обновљен је средствима Црквене општине Шапранце.

Извор: Епархија врањска