Прослава празника Преподобне мати Параскеве у Епархији врањској

Прослава празника Преподобне мати Параскеве у Епархији врањској
Прослава празника Преподобне мати Параскеве у Епархији врањској
Прослава празника Преподобне мати Параскеве у Епархији врањској
Прослава празника Преподобне мати Параскеве у Епархији врањској

„Ова славна светитељка српског порекла рођена је у Епивату, између Силинаврије и Цариграда. Родитељи Свете Петке, имућни и побожни хришћани, имали су једног сина Јевтимија који се, још за живота родитеља замонашио, а касније постао знаменити епископ мадитски. По смрти родитеља, девица Петка напустила је родитељски дом и започела, Христа ради, подвижнички живот какав је одувек желела. Отишла је прво у Цариград, а потом, до своје старости, живела у Јорданској пустињи у посту и молитви прошавши небројена искушења и патње. У старости, глас са неба позвао је да се врати у родни крај и она је напустила омиљену пустињу. Упокојила се у XI веку, две године по повратку у родни Епиват. Њене чудотворне мошти, током времена преношене су у: Цариград, Трново, опет у Цариград, а одатле у Београд. Сада почивају у Румунији у граду Јаши. У београдској тврђави налази се црква Свете Петке где постоји вода (агиазма) која чудотворно лечи све оне који је узимају са вером у Бога и љубављу према овој светитељки.“

Поводом празника Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у селу Рибарци, општина Босилеград, уз саслужење свештеника Небојше Стојадинова из Сурдулице и пароха босилеградских, свештеника Зорана Стојанова и Михајла Станчева и ђакона Душана Џонића из Сурдулице.

Црква Свете Петке у селу Рибарци саграђена је у првој половини 19-ог века на темељима старе Цркве коју су Турци порушили и спалили, а пре десет година је у потпуности обновљена и оспособљена за Богослужење. Ова Црква је једна од најпосећенијих на територији општине Босилеград, а многе породице Свету Петку славе као своју крсну славу.

Верници су почели да се окупљају још у раним јутарњим часовима, црква је за време Свете Архијерејске Литургије била испуњена са више од пет стотина верника од којих су многи чекали у порти да уђу у Цркву. После Свете Архијерејске Литургије обављена је Литија око храма. Након тога, Епископ Пахомије је пререзао славски колач, а изабран је и кум за следећу годину, Марјан Јакимов са својом породицом.
За све присутне је приређено послужење, а Епископ врањски Господин Пахомије је поразговарао са народом, поделио иконице и крстиће и нагласио да је ово пример искрене Вере у Христа независно од националности.

У 12.00 часова Епископ врањски Господин Пахомије је пререзао славски колач у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, где је на дан Преподобне мати Параскеве – Свете Петке прослављена градска слава.

Након тога, Епископ Пахомије је у службеним просторијама одржао састанак са ЦОУО где су разматрана текућа питања од значаја за нашу Свету Цркву и њену мисију на овим просторима.

Састанку је присуствовао и председник општине Босилеград, господин Владимир Захаријев, јер се разматрало и питање о начину учешћа локалне самоуправе у мисији наше Свете Цркве на овим просторима.

Обзиром да постоји иницијатива од стране мештана МЗ Плоча да се отпочне изградња Цркве у овом селу уз помоћ општине и саме месне заједнице и да су сви услови испуњени, договорено је да се камен темељац постави 02.11.2011. године у 13 часова, а исти ће да освети Епископ Пахомије.
Разматрало се и питање хитних поправки на Цркви Свете Тројице у селу Извор, с обзиром да општина Босилеград има наменска средства за ову Цркву око три милиона динара. Узето је решење да ови радови треба да отпочну што пре, јер има делова Цркве који објективно захтевају хитну санацију.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је у пратњи председника ЦОУО ЦО Босилеград г-ђе Здравке Гагулске, старешине Цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду јереја Зорана Стојанова и председника општине Босилеград господина Владимира Захаријева обишао Цркву Свете Тројице у селу Извор, где су се на лицу места уверили у каквом је стању овај изузетан верски објекат и шта треба хитно да се санира.

Извор: Епархија врањска