Прослава празника Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу

Прослава празника Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу
Прослава празника Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу
Прослава празника Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу
Прослава празника Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу

Празник Светих апостола Петра и Павла свечано је обележен у Епархији врањској. У свим храмовима служене су Свете Литургије, а посебно свечано било је у црквама и манастирима посвећеним овим светитељима. Ту пре свега истичемо храмовну славу Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу, која је истовремено и слава града Бујановца, као и прославу овог празника у манастиру Светих апостола Петра и Павла у Дубници (манастир потиче из 15. века), у коме се окупља велики број верника.

Ипак, најсвечаније било је у Бујановцу где је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске, као и гостију са стране. Пре Свете Литургије епископ Пахомије рукопроизвео је у чин ипођакона дипломираног теолога Срђана Кандића из Сурдулице, а на самој Литургији рукоположио у чин ђакона теолога Мирослава Петковића из Владичиног Хана. По завршетку Свете Литургије, извршена је литија кроз град Бујановац. По завршетку литије, Епископ Пахомије извршио је резање славског колача, чији су домаћини ове године били чланови дрштва "Свети Апостоли Петар и Павле" из Бујановца, а кумство за следећу годину преузела је угледна фабрика "Мегал" из Бујановца, на челу са својим директором господином Драгољубом Костићем.

У својој беседи, Епископ Пахомије, све присутне најпре је подсетио на живот Светих апостола Петра и Павла, на "непоколебљиву веру Светог апостола Петра и неустрашивост, храброст и пожртвовање Светог апостола Павла" у проповедању и ширењу речи Божије. Њиховим радом, бројни народи су примили веру Христову, а они су тако показали да човеку ништа није немогуће ако има веру Христову и љубави међу собом. Затим је Епископ Пахомије подсетио све присутне на бројне светиње које се налазе на простору Прешева и Бујановца (манастире Светог Ђорђа у Ораовици, манастир Светог архангела Гаврила у Лопардинцу, манастир Светог Прокопија у Љиљанцу, цркве Светог Димитрија у Прешеву, Светог цара Константина и царице Јелене у Великом Трновцу, па све до извора вере православне на југу Србије - манастира Свети Прохор Пчињски), а које су подигли наши преци у тешка времена, не размишљајући да их икада напусте. Због тога се Епископ Пахомије обратио данашњим генерацијама њихових потомака речима: "Да морамо имати љубави међу собом, слогу и јединство да бисмо опстали и остали на овим просторима јер су то места где нас је Господ послао да живимо и сведочимо Христа Распетога и Васкрслога и постигнемо циљ живота нашега, Царство Небеско - Вечни Живот".

Затим је за све присутне овогодошњи домаћин приредио трпезу љубави у просторијама Црквене општине Бујановац.

Извор: Епархија врањска