Прослава празника Светих Кирила и Методија у Бару

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Високопреосвештенство Митрополит варнески и великопреславски Бугарске Православне Цркве Г. Кирил и Преосвећени Епископи - будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и диоклијски Г. Јован служили су поводом празника Светих Кирила и Методија Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Јована Владимира на Тополици у Бару.

«Међу Божјим свјетлоносцима и свјетионицима посебно мјесто припада Светој браћи Кирилу и Методију који су с правом названи равноапостолнима», казао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи вјернима. «Просветитељи свих словенских народа, с правом су названи заштитницима и покровитељима читаве Европе».

«Двојица солунске браће, ученици Светога Патријарха Цариградскога Фотија, које је патријарх послао у Моравску, на позив тамошњег кнеза Растислава, су проповиједали Јеванђеље Христово на народном језику. Они су творци азбуке словенских православних народа, они су бесловесну словенску масу учинили истински словесном и словенском, превевши Свето Писмо, Нови Завјет на словенски језик», закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - Р.В.