Прослава празника Светог цара Константина и царице Јелене у Великом Трновцу, општина Бујановац

На дан Светих цара Константина и царице Јелене и преподобне Јелене Дечанске, 03. јуна 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, служио је Свету Литургију у храму Светих цара Константина и царице Јелене у Великом Трновцу, општина Бујановац. Светој архијерејској литургији, присуствовао је велики број верника из Бујановца и Врања, који су пореклом из села Велики и Мали Трновац, иако ова села, нажалост, немају ниједног становника из српског народа. Међу присутнима били су и припадници Војске Србије, представници 4. Копнене бригаде Војске Србије из Врања на челу са генералом Милосавом Симовићем и представници полицијске управе из Врања и Бујановца.

Под притиском албанских сепаратиста, српско становништво, иселило се из села Велики и Мали Трновац у другој половини 20. века, тако да, нажалост, данас у овим селима живе искључиво Албанци. Једини трагови српског народа на овим просторима су цркве и гробља која су на удару албанских сепаратиста, тако да ова два села на југу Србије, нема ни једног надгробног споменика који није оскрнављен (поломљен) у протеклих 30 година.

Па ипак, без обзира на поступке комшија Албанаца, православни Срби са ових простора са својом Српском православном црквом, никада нису заборавили своје светиње које су подигли њихови преци и окупљају се у њима, макар једном годишње на дан храмовне славе, чувајући своју православну веру и успомену на своје претке.

По завршетку Свете Литургије обављена је литија око храма, а Епископ Пахомије извршио је помен код порушених српских надгробних споменика у порти храма Светог цара Константина и царице Јелене у Великом трновцу, а након тога извршио је резање славског колача. Кум овогодишње славе био је господин Предраг Митић са породицом из Бујановца, а по старом српском обичају изабран је кум за наредну годину.

У својој беседи, Епископ Пахомије, све присутне подсетио је на живот Светог цара Константина и царице Јелене, посебно нагласивши потребу јединства православних хришћана на југу Србије ради њиховог опстанка кроз духовну обнову сваког појединца. Имајући у виду стање у коме се налазе православна гробља у селима са претежним албанским становништвом, Епископ Пахомије, позвао је све присутне да наше споменике усправимо, усправљајући тако сами себе и да се не повлачимо пред тешкоћама у којима се нађемо, већ да исте савладамо носећи Крст Наше Вере испред себе, као што је то чинио и Свети цар Константин, стављајући Часни и Животворни Крст као знак победе својо војсци, којим је и победио своје непријатеље.

Свечаност је завршена трпезом љубави у порти храма, коју је припремио овогодишњи кум славе.

Извор: Епархија врањска