Прослава празника Светог пророка Илије у манастиру Прохор Пчињски

Поводом празника Светог пророка Илије у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете литургије. Празник се посебно обележава у манастиру Светог Прохора Пчињског јер се традиционално на данашњи дан у овом манастиру окупља мноштво верног народа. Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, и Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије у присуству великог броја верника.

По завршетку Свете Архијерејске литургије, уз сагласност и изражену добру вољу Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и надлежног епархијског Архијереја Епископа врањског Г. Пахомија, манастир Свети Прохор Пчињски, поводом 65-годишњице одржавања АСНОМ-а, посетила је висока државна делегација Републике Македоније коју је предводио господин Трајко Вељановски, председник Собрања Македоније у пратњи господина Антонија Милошоског, министра спољних послова Македоније и господина Љубише Георгијевског, амбасадора Македоније у Србији.

Државну делегацију Републике Македоније, пред манастиром поздравили су Епископи бачки Г. Иринеј и врањски Г. Пахомије, са начелником пчињског округа господином Будимиром Михајловићем, а затим су чланови државне делегације Македоније положили венац и цвеће у капели испред манастира. После тога Епископи Иринеј и Пахомије примили су званичну делегацију из Републике Македоније у храму Светог Прохора Пчињског.

Затим су се задржали у получасовном срдачном разговору у конаку манастира Светог Прохора Пчињског. Госте је најпре поздравио Владика Пахомије, као надлежни епископ, а потом то је учинио и Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин Иринеј, као изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. На срдачном пријему, у име делегације Републике Македоније, захвалио се домаћинима, господин Трајко Вељановски, председник Собрања Македоније.

По одласку званичне делегације Републике Македоније, Епископи Иринеј и Пахомије, примили су и представнике Удружења српско-македонског пријатељства ''Гоце Делчев'' и са њима се задржали у срдачном разговору.

Извор: Епархија врањска