Прослава празника Светог Саве у Бањој Луци

Прослава празника Светог Саве у Бањој Луци
Прослава празника Светог Саве у Бањој Луци
Прослава празника Светог Саве у Бањој Луци
Прослава празника Светог Саве у Бањој Луци

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем служио је, поводом празника Светог Саве, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бања Луци.

Након свете Литургије, обављен је чин благосиљања и ломљења славског колача. У духу светосавске традиције уприличено је рецитовање и подела пакетића за најмлађе чланове Цркве, међу којима је било и полазника православног вртића „Анђелак“. Празник Светог Саве, уз свечане приредбе и славске обреде, прослављен је и у школама на подручју града Бање Луке, као и у Културном центру Бански двор где је одржана традиционална Светосавска академија под називом „Глас Светог Саве“.

На почетку Светосавске академије присутнима се обратио Епископ бањалучки г. Јефрем: -Данас смо сабрани да бисмо понизно и скрушено духовним очима нашег срца и ума сагледали величину личности и значај дјела Светог Саве за наш народ, нашу Цркву, како у прошлости, тако и у садашњости са визионарским предосјећајем о његовој кључној улози у нашој будућности.

Светосавском беседом присутнима се обратио јереј Дејан Поповић. У богатом културно-уметничком програму наступили су и Мешовити хор Српског певачког друштва Јединство, хор свештеника Епархије бањалучке, Мешовити хор Академије уметности Бања Лука, Дечији хор СПД „Јединство“, Школа глуме Дечијег позоришта РС, ученици Основне музичке школе „Владо Милошевић“ и Основне школе „Бранко Радичевић”.

Академији су присуствовали градоначелник Бања Луке мр Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, свештенство Епархије бањалучке, гости из јавног живота Српске и многобројни грађани. Организатори Светосавске академије су Српска православана црквена општина Бања Лука, Град Бања Лука и Српско певачко друштво „Јединство“.

Извор: http://hhsbl.org