Прослава празника Светог Саве у Никшићу

Прослава празника Светог Саве у Никшићу
Прослава празника Светог Саве у Никшићу
Прослава празника Светог Саве у Никшићу
Прослава празника Светог Саве у Никшићу

Празник Светог Саве првог Архиепископа и просвјетитеља српског свечано је прослављен у Никшићу.

Света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког. Служило је никшићко свештенство и монаштво наше Епархије: архимандрит Никифор Миловић, секретар ЕУО Епархије будимљанско-никшићке, протојереј-ставрофор Драган Крушић, јереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, свештеник Миодраг Тодоровић, старјешина никшићког Саборног храма, јереј Данило Зиројевић и ђакон др Никола Маројевић.

Празник нашег духовног Оца Светог Саве сабраном народу честитао је свештеник Тодровић. Бесједећи о личности и дјелу првог архиепископа и просветитеља српског о. Миодраг је подсјетио на стихове пјесме коју је краљ Никола написао уочи Савиндана 1912.године, а којима позива народ да остане вјеран Светом Сави.

"Знао је краљ Никола да све оно што је у Зети и Црној Гори било свето и честито, утемељено је на православном духу иу изразу светосавске философије живота исказаном. Знао је да су Црнојевићи, Балшићи,Октоих, Горички зборник,да су сви његови преци Петровићи, почев од владике Данила, владике Василија, владике Саве, Светог Петра Цетињског, Светог Петра II Његоша тајновидца ловћенског, преко књаза Данила до њега самог, били утемељени на светосавском бићу и традицији“.

"На камену темељцу који је поставио Свети Сава зида се до дана данашњег, јер је он истински, тврди камен темељац. Увијек када су жељели да сруше дух народа, да сруше народно јединство ударали су на тај камен, али су наши преци знали да је тај камен темељац залог нашег постојања. Зар и Владика Раде својим стихова не исповједа Светосавље, зар нас није та наука просвијетлила и свеце нам даровала? Зар она није највећи домет људског достојанства и зар нијесу на губитку и народ и човјек ако се те науке, тог пута и тог живота одрекну“.

"То је наше биће и оно што имамо да покажемо свијету, Европи и Америци и свим пролазним силама и шемама понашања, јер слободан човјек, истински прави човјек, је само онај човјек који је друг Божји, који је друг светитеља, који у себи чува и у другима подстиче слику и прилику Божју, који је образ Божји. Зато је Свети Сава и слава наше просвете, наше школе, јер просвјећујући нас Светим Духом, постајући човјек, станиште Духа Светог испуњавамо тај светосавски завјет на који нас, видимо, позива пјесник и краљ Никола да га не заборавимо, него да останемо и истрајемо у томе да будемо народ Божји“, казао је јереј Миодраг Тодоровић.

Литургију је пратио хор Преподобне мати Ангелине, који је на радост сабраног народа појао Светосавску химну.

Након службе Божје и причешћа бројних вјерника благосиљани су и преломљени славски колачи свечара.

Посебно свечано било је потом у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, гдје је уприличена традиционална дјечја светосавска академија. У програму су учествовала дјеца полазници Школе вјеронауке, коју при никшићком Саборном храму води Јована Зиројевић.

Пригодним словом обратио се јереј Слободан Јокић.

"Драга дјецо, драги родитељи добродошли у Дом Светог Василија. Желим да вам укажем на дио свечаног тропара Светом Сави који гласи: Теби путеводитељу који водиш у живот вјечни. Ове ријечи да нас он води у живот вјечни је, сматрам, нешто најљепше и најистинитије што је речено о Светом Оцу Сави. Светог Саву можемо звати и нашим крститељем и просветитељем и учитељем и наставником, свим оним лијепим што јесмо и што треба да будемо. Онај који нас је први учио, а учи нас и дан данас свему томе је Свети Сава“.

"А ко љепшу пјесму и љепшу похвалу може да испјева о Светом Сави него дјеца; зато Црквена општина Никшић сваке године на празник Првог Архиепископа српског, Светог Саве приређује ову "малу“ светосавску академију, која је увод за ону главну, уприличену у Саборној цркви“.

"Полазници Школе вјеронауке су вриједно радили и припремили читав низ пјесама о Светом Сави, а ова наша данашња мала академија једним дијелом биће посвећена и стогодишњици почетка Првог свјетског рата, коју обиљежавамо ове године, па ће те чути неколико рецитација и пјесама, посвећених тим догађајима. У Светосавској приредби учествоваће и најмлађи наши суграђани. И њихово несигурно извођење пјесама о потоку, цвету, бумбару и свету, све то је из уста дјеце, а у славу Бога великог и Његовог светитеља Саве Првог Архиепископа српског, учитеља и просветитеља“.

"И као што је син постао отац свом оцу, то јесте, као што је Свети Сава, син Симеонов постао отац Симеону, како му се касније он и обраћао, тако и ова наша дјеца, данас нека буду наши путеводитељи истинском животу, истинској прослави и радовању Светом Сави“, поручио је свештеник Јокић.

У програму је учествовало око 40 дјеце основношколског узраста. На крају су, у препуној сали Црквено-народног дома у Никшићу, сви учесници, али и сабрани, отпјевали химну „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“.

Дјеца су, као и претходних година, даривана светосавским пакетићима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка