Прослава празника Светог великомученика Димитрија у Епархији врањској

Прешево Празник Светог великомученика Димитрија свечано је обележен у свим храмовима Епархије врањске где су служене Свете литургије, а пошто велики број верника слави овај празник као крсну славу, многи од њих су се причестили и пререзали славске колаче у парохијским храмовима. Најсвечаније је било у Прешеву, где је поводом обележавања празника Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, са свештенством, служио је Свету Архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Димитрија.

По завршетку Свете литургије, обављена је литија око цркве, а затим је извршено резање славског колача. Овогодишњи кум црквене славе био је господин Драгољуб Филиповић из Прешева. Епископ врањски Пахомије је затим одржао пригодну беседу и том приликом поручио је верницима из Прешева и околине да се угледају на Светог великомученика Димитрија, као и да у својој љубави према вери Христовој буду јаки јер ће тако опстати у овим тешким временима на својим огњиштима одолевши сваком искушењу. Само окупљени око цркве Светог великомученика Димитрија у непрекидној и искреној заједничкој молитви, сви заједно могу да живе у љубави и слози. Затим је Епископ врањски Пахомије позвао све православне хришћане који живе у овим крајевима али и оне који су одселили, да помогну обнову цркве Светог великомученика Димитрија у Прешеву. По завршетку своје беседе, Епископ врањски Пахомије уручио је Архијерејске грамате: госпоину Велибору Петровићу из Београда, господину Душану Рађеновићу из Новог Сада и госпођи Бранки Јовановић из Београда у знак захвалности за пружену помоћ при обнови цркве Светог великомученика Димитрија у Прешеву.

Прослава овог великог празника завршена је уз трпезу љубави, коју је приредио господин Драгољуб Филиповић са породицом, а кум славе следеће године биће јереј Љубиша Врачевић, парох прешевски.

Извор: Епархија врањска