Прослава празника Светог великомученика Прокопија у Епархији врањској

 Прослава празника Светог великомученика Прокопија у Епархији врањској

Уочи празника Светог великомученика Прокопија, 20. јула 2011. године, у манастиру Светог Николе у Врању служено је празнично бденије.

С обзиром да је, на празник Светог великомученика Прокопија - 2008. године, Епископ врањски Пахомије дао благослов чтецима при Саборном храму Свете Тројице у Врању да, овај празник славе као своју славу, чтеци су припремили скромно славље, тако што је у току празничног бденија, Епископ врањски Пахомије пререзао њихов славски колач, а затим је приређена трпеза љубави у конаку овог манастира.

На дан Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је са свештенством Епархије врањске Свету архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Прокопија, у селу Љиљанцу, општина Бујановац.

Храм Светог великомученика Прокопија подигнут је 1889. године на темељима храма из средњег века, а обновљен је последњих година благодарећи добровољним прилозима верника и помоћи Министарства вера.

У својој беседи, Епископ врањски Пахомије, најпре је говорио о значењу празника и житију Светог великомученика Прокопија, истакавши потребу и данашњих верника да искажу безрезервну љубав према Господу Нашем Исусу Христу јер само, ако сведочимо на овај начин Нашу веру можемо се назвати ученицима Његовим.

По завршетку Свете Литургије обављена је литија око храма и резање славског колача. Данашње славље завршено је трпезом љубави за све присутне.

Извор: Епархија врањска