Прослава празника Светога Саве у Бања Луци

Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
Прослава празника Светога Саве у Бања Луци
Прослава празника Светога Саве у Бања Луци

Светом архијерејском Литургијом коју је у храму Христа Спаситеља служио Епископ бањалучки Јефрем, Светосавском академијом у Концертној дворани Банских двора, као и приредбама у школама торжествено прослављен Савиндан у Бања Луци

Поводом празника Светога Саве, 27. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци. Након Свете Литургије обављен је чин благосиљања и ломљења славског колача. У духу светосавске традиције уприличено је рецитовање и подјела пакетића за најмлађе чланове наше Цркве.

Уз свечане приредбе и ломљење славског колача, празник Светог Саве прослављен је и у школама на подручју града Бање Луке. У Концертној сали Културног центра Бански двор одржана је свечана Светосавска академија. Ова традиционална академија отворена је химном Републике Српске, коју је извео мјешовити хор СПД „Јединство“, а затим је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем благословио скуп.

Владика Јефрем је поручио да су многоструке заслуге Светог Саве за наш народ, Цркву и историју. "Он је монах подвижник и први архиепископ, дипломата и државник, просвјетитељ и писац, законодавац, организатор и задужбинар, темељ државне и народне самосталности, устројитељ на принципу симфоније заснованих односа Цркве и државе и свега што је код нас Срба добро, племенито и свето".

У светосавској бесједи јереј Драган Видовић навео је да је Свети Сава упоредо са организовањем и управљањем Црквом Христовом у српском народу, био обдарен државничком мудрошћу, те поставио темеље како српској цркви, тако и младој држави.

У свечаном програму наступили су Мјешовити хор СПД „Јединство“ и Мјешовити хор Универзитета у Бањој Луци, Хор свештеника Епархије бањалучке, полазници православног вртића „Анђелак“ и вртића „Лептирић“.
Светосавској академији су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, градоначелник Бања Луке Слободан Гаврановић, свештенство Епархије бањалучке те многобројни грађани.

Организатори ове академије су Српска православана црквена општина Бања Лука, град Бања Лука, Културни центар Бански двор, Секретаријат за вјере Републике Српске и Српско пјевачко друштво „Јединство“.

Извор: http://hhsbl.org