Прослава Рођења Пресвете Богородице у манастиру Рајиновцу

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије на празник Рођења Пресвете Богородце служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Рајиновац, крај Београда. Током Свете Архијерејске Литургије рукоположио је у чин ђакона г. Дејана Тодоровића, свршеног богослова и теолога Православно Богословско Факултета у Београду.

 

Митроплоит је у беседи нагласио да је човек као грана на дрвету, и када се грана одвоји она се и осушу, тако дакле и човек који се одвоји од Бога, извора живота постаје бесплодан. Јер живот није што природа даје већ је заснована на сили Божијој, на Духу Светоме. Рођење Пресвете Богородице је припрема за рођење Сина Човечијег, којим је Богородица ослободила слабу људску природу од нетрулежности и постала Христородитељка.

Архиепископ је истакао да је Београд Богородичин град, чија је она заштитница и покровитељка и да је корисно што се поворка није одржала у граду

Преблагословене Дјеве Богородице која је нетрулежно Бога Љубави родила за живот свијета.

Високопреосвећени је честитао празник Игуманији и сестринству и свим свечарима који љубе светињу и живе по њој. И доделивши тада грамате високозаслужним приложницима г. Јовану Николићу и г.Слободану Јањићу.

Владимир Д. Радовић