Прослава Савиндана у Марибору

Прослава Савиндана у Марибору
Прослава Савиндана у Марибору
Прослава Савиндана у Марибору
Прослава Савиндана у Марибору

У суботу, 27. јануара 2018. године, мариборска парохија свечано је прославила дан Светог Саве, првог Архиепископа српског. Прослава је отпочела светом Литургијом, коју су служили мариборски пароси Саво Косојевић и Милан Јовановић. Литургији је присуствовало око две стотине верника, од чега осамдесет малишана. Они су били прави украс богослужења, јер су појали и рецитовали песме у част Светог Саве, а затим са свештеницима и преломили славски колач. Породица Тимотић се постарала да дечица добију прикладне поклоне на крају рецитала.

У поподневним сатима, у дворани Унион одржана је традиционална Светосавска академија у организацији Црквене општине Марибор, а у извођењу српских културних друштава (СКД Марибор и Свети Никола), полазника допунске школе српског језика и веронауке при Црквеној општини Марибор, као и певачке секције Црквене општине. Посебну чар академији дао је познати глумац г. Небојша Миловановић, члан ЈДП из Београда. Свечано слово у част Светог Саве одржао је свештеник Милан Јовановић.

Академији су присуствовали и високи гости: гђа Зорана Влатковић, амбасадор Републике Србије у Словенији; градоначелник Марибора др Андреј Фиштравец; маг. Здравко Лукетич, заменик градоначелника; г. Јанез Лесника, генерални викар мариборске надбискупије и цељски парох Горан Шљивић. Посебно радује што је више од три стотине људи присуствовало овој светковини. Најлепши догађај академије било је појање химне Светом Сави из грла учесника, али и свих присутних. Овим је на најлепши начин крунисано слављење Бога и његовог угодника Саве Немањића!

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска