Прослава славе у Девичу

Око пет стотина верника из различитих крајева Србије и Црне Горе, прославило је данас ктиторску славу манастира Девич - Св. Јоаникија Девичког. Свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски и Архиеопископ цетињски Г. Амфилохије уз саслужење Епископа Рашко-призренског Г. Артемија и Епископа Липљанског Г. Теодосија, као и више свештенослужитеља из разних епархија СПЦ. Након Свете Архијерејске литургије пресечен је славски колач, а за све госте игуманија манастира мати Анастасија са сестринством приредила је славски ручак.

Ретко која светиња се налазила на путу силе и ретко која је толико пута страдала као Девич, рекао је Митрополит Амфилохије обраћајући се верном народу који се окупио у манастиру у великом броју и поред снежне мећаве. Он је у својој славској беседи истакао „да силе земаљске бивају и пролазе, а да овај манастир и сестринство опстају у овим тешким временима, захваљујући помоћи светитеља и угодника божјег Јоаникија Девичког".

Митрополит Амфилохије је нагласио да су људи данас овде како би се утврдили у вери својој: „Да се утврдимо силом Божјом , да се утврдимо вером да оно што је Божје и они који су Божји, непобедиви. Они ће увек изнова победити свако зло. Последњу реч на Косову и Метохији и на читавом свету Божјем не може имати демонска сила зло, неправда, злочин, мрак и тама и смрт и оно што рађа смрт. Последња реч и победа је победа истине божје и правде, љубави божје, победа Бога", казао је Митрополит Амфилохије.

Манастир Девич је познато ходочасничко место и сваке године га посећује велики број верника. Душица Јовановић из Ниша каже да је ово место важно за њу и да се данас осећа радост због празника и обнове ове светиње. Ковачевић Горан из Прилужја тешко је рањен у августу 2007.године, али како каже"ово место му даје снагу у одлуци да истраје и остане да живи на Косову и Метохији".

Манастир Девич је у потпуности уништен 17.марта 2004. године и у току је процес свеобухватне реконструкције манастира која се спроводи у склопу програма Комисије за обнову Савета Европе. Највећи допринос обнови даје мати Анастасија са својим сестринством које је опстало и остало у својој светињи у најтеже време без обзира на све опасности.

Овогодишња слава у манастиру Девич протекла је без инцидената, уз појачано присуство јединица КФОР-а и КПС полиције.