Прослава Сретења у Орашцу

Прослава Сретења у Орашцу
Прослава Сретења у Орашцу
Прослава Сретења у Орашцу
Прослава Сретења у Орашцу

Прослава Сретења у Орашцу - и ове године - почела је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање архијерејских намесника орашачког и тополског и свештенства намесништва орашачког. Служби Божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

Владика Јован је, у беседи, истакао значај Свете Литургије у животу сваког верника, а самим тим и њен значај за читаву васељену, јер једино у току Литургије Бог силази на земљу - спушта се међу људе, а ми се - пак - уздижемо ка небу и Царству Божијем. Владика је нагласио да је у животу сваког човека најважнији сусрет са Богом, који се управо и дешава на Светој Литургији. Сусрет Бога и човека може се остварити само уз помоћ вере и покајања, јер су то, према речима светих отаца, два ока душе којима се човек ка Богу уздиже.

На  крају Свете Литургије Владика Јован је преломио славски колач, а потом са свештенством, у Марићевића јарузи, служио помен за покој душа свих устаника и родољуба који су својим животима платили слободу и државност српског народа. На спомен обележје венце су положили представници Владе и локалне самоуправе и Престолонаследник Александар. Скупу се најпре обратио мр Влада Гајић, председник Општине Аранђеловац, затим министар културе у Влади Републике Србије г. Предраг Марковић, а на крају и Престолонаследник Александар. Затим је додељена награда „Одзиви Филипу Вишњићу“. Овогодишњи лауреат био је г. Драган Лакићевић, песник из Београда, за збирку песама „Породичне поеме“. Ову престижну књижевну награду од 1996. г.  додељује Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца.  Програм у Марићевића јарузи завршен је пригодним сценским приказом о вожду Карађорђу, уз музичке нумере у интерпретацији Мадам Пијано.

После културно-уметничког програма, Владика Јован је са свештенством отишао на Опленац, где је служио помен вожду Карађорђу и устаницима. 


Извор: Епархија шумадијска (јереј Александар Миловановић)