Прослава Светог великомученика Пантелејмона у Гаревцу

Прослава Светог великомученика Пантелејмона у Гаревцу
Прослава Светог великомученика Пантелејмона у Гаревцу
Прослава Светог великомученика Пантелејмона у Гаревцу
Прослава Светог великомученика Пантелејмона у Гаревцу

Скоро двадесет година парохијани гаревачки свечано прослављају Св. великомуч. Пантелејмона. Још од времена турске окупације на балканским просторима срушен је манастир Св. великомученика Пантелејмона у Гостовићу код Завидовића.

Тај народ је у овом последњем, србима наметнутом, Отаџбинском рату протјеран са својих вјековних огњишта, али спомен Св. великомуч. Пантелејмона нису заборавили. Први привремени богослужбени простор на парохији гаревачкој био је посвећен Св. Пантелејмону. После је саграђена Црква Св. Петке Параскеве, али велики број вјерника и даље долази у храм и молитвено прославља Св. Пантелејмона.

Ове године Св. Литургију служили су: протојереј-ставрофор Јово Бановић, свештеник из Брода, протојереј Слободан Тошић, свештеник из Врањака и јереј Никола Јањушић, свештеник из Мајевца. За пјевницом су пјевали јереји Никола и Недељко Горановић, свештеници гаревачки и студен Богословског факултета у Фочи Перо Петровић.

Након Св. Литургије о. Никола Јањушић се обратио народу са веома лијепом и надахнутом бесједом у којој је говорио о животу и раду Св. великомуч. Пантелејмона. Након бесједе уследио је обход око светог храма, ломљење славског колача и народно весеље у порти храма, а за служашче је припремљена скромна трпеза љубави у светосавском дому.
Увече у 20:00 часова служено је вечерње богослужење уз велики број свештеника и вјерника. Вечерњу службу служили су: протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић, свештеник из Милошевца, протојереј-ставрофор Јово Лакић, свештеник из Шамца, протојереј-ставрофор Војко Стевановић, свештеник из Скугрића, протојереј-ставрофор Раденко Тодоровић, свештеник из Руданке, и јеромонах Максим (Илић) настојатељ манастира Дуга Њива, коме су проте препустиле да началствује због узвишеног монашког и анђеоског чина.

За пјевницом су пјевали о. Зоран Живановић из Завидовића, о. Дарко Вукомановић из Винске, о. Никола и о. Недељко Горановић из Гаревца и студен Богословског факултета Перо Петровић из Гаревца.

На крају службе свештеници су заједно са народом помолили се испред иконе Св. Великомуч. Пантелејмона коју је о. Недељко Горановић донио прошле године из манастира Св. Пантелејмона са Свете Горе.  Прото Ђоко је после вечерње службе веома надахнуто бесједио о страдањима за вјеру Христову и о животу и страдању Св. великомуч. Пантелејмона.

После завршене бесједе народ је прилазио и цјеливао икону Св. Пантелејмона, а о. Максим је све вјернике помазао освећеним уљем из манастира Св. Пантелејмона са Свете Горе.

Након завршене службе уследила је скромна трпеза љубави за присутне свештенике у светосавском дому, а у порти храма услиједило је народно весеље зашто се највише побринула Светосавска омладинска заједница са гаревачке парохије. Свети великомучениче Пантелејмоне моли се за многострадални српски народ!

јереј Никола Горановић

Извор: Епархија зворничко-тузланска