Прослава Свете Недеље у Кожилову

Прослава Свете Недеље у Кожилову
Прослава Свете Недеље у Кожилову
Прослава Свете Недеље у Кожилову
Прослава Свете Недеље у Кожилову

У недељу, 24. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијејску Литургију у Кожловцу. Молитвено сабрање, попут прошлонедељног у Оћестову, посвећено је Светој великомученици Недељи, а за седам дана ће се и у Развођу одржати сабор у име ове светитељке.

-Није чудо што је ова великомученица тако поштована у Далмацији, јер је она пострадала у раном хришћанству, а многа чудеса и дивна дела вежу се уз њу, као и уз данас празноване Свету великомученицу Јефимију и Свету равноапостолну Олгу која је помогла да се крсти велика Русија, рекао је епископ Фотије.

-У току 4. Васељенског сабора трајала је расправа о томе да ли је Господ Исус Бог и човек или је после оваплоћења божанска природа преузела Његову личност. Како се никако није могла разрешити, оба ова исповедања стављена су у кивот, у руке Свете Јефимије, а сви учесници Сабора провели су наредна три дана у посту и молитви. Када су коначно отворили кивот, православно исповедање вере стајало је у њеној десној руци, док јој је јеретичко учење било под ногама. Тиме је утврђена православна вера, наш пут и етика.

-Данас смо чули јеванђељску причу о томе како је Господ ицселио два човека која су била  демонизована. Она нам говори да Бог није одредио да човек буде станиште демона, већ станиште Духа Светога. Ипак, ако човек живи неблагословеним животом, он се излаже ризику да буде погодна жртва демона који ће га одвести у вечну провалију. Зато је на нама да се поучавамо кроз примере светитеља, да живимо у духу своје свете вере и своју децу васпитавамо да гаје љубав према Богу и ближњима. То је оно чему нас учи данашњи празник и овај сабор, рекао је епископ Фотије и додао да су овакви сабори широм Епархије далматинске изузетно значајни, јер окупљају људе из читаве дијаспоре око наших светиња и тиме поспешују наш опстанак на овим просторима.

Извор: Епархија далматинска